Aug 032010
 
In sfarsit la un triatlon – 1500m inot, 40km bicicleta si 10km alergare! Dupa 9 ani! Atat a trecut de la ultimul triatlon la care am participat, la Baia Mare. Ce vremuri … de unde si titlul.

Multumesc celor de la ciclism.ro pentru poze!

Istorie si pregatiri. Am mai participat la triatlonuri, la “Iron Man” Zarnesti – inot in Codlea, bicicleta spre Fundata si alergare prin chei la Curmatura, la cel de pe Transfagarasan – inot la Scoreiu, bicicleta pe Transfagarasan in sus pana aproape de fosta cabana Balea Lac si alergare la respectiva cabana si la cel din Baia Mare unde inotul a fost la Apa. Pe atunci oamenii nu erau asa echipati si antrenati, erau mai putini si … eram un pic mai tanar.

Acum ca au crescut copiii si m-am mai linistit cu viata, am inceput sa virez spre obiceiurile de odinioara. In concluzie: hai la Cupa Haromszek de la Reci din judetul Covasna. Cam mult de mers, aproximativ 300km, dar zona merita explorata, e pitoreasca, chiar daca nu sunt munti de peste 2000m. Mi-am pus problema de cat de rece e apa, dat fiind si numele lacului, dar cum numai pregatire psihologica am putut sa fac, am trecut la etapa a doua – pregatirea bicicletei (am pus cauciucuri de sosea la MB-ul meu) si apoi mi-am verificat alergarea prin padurile noastre.

Asteptari. Dat fiind ca inot bras (la liber nu sunt antrenat pe distante mari), 1500m in 30min, la ciclism ma astept cam la 30km/h si la alergare, avand in vedere ca e si ultima proba, daca am noroc scot o ora, tinta mea e 3 ore. La triatlon norocul meu e ca ponderea cea mai mare e bicicleta, unde ma descurc cel mai bine, dar am dezavantajul MB si nu pot decat sa limitez pierderea de timp.

Rezultat. Am terminat pe locul 9 la categoria mea de varsta (penultimul), dar per global mai bine, toata stima pentru cei +40. Timpul total 3h33min55sec, din care 51.49 inot, 1.25.44 bicicleta si 1.16.23 alergare.

Concluzii. La timpii respectivi intra si schimbul dintre probe, unde am petrecut minute bune, mai ales intre primele doua probe. Pe probe, inotul a fost in parametri, chiar daca nu pare, cel mai bun timp al unui concurent fiind de 24min59sec, iar distanta de inot sigur a fost mai mare (poate chiar 2000m, dupa unii concurenti de pe forum). La bicicleta iar am fost in grafic, cand o sa vreau sa obtin rezultate o sa folosesc cursiera. S-a mers si la plasa, dar nu m-a deranjat aspectul … prea tare. La alergare am avut probleme, in special pe ultimii 4 km, unde mai mult am mers decat am alergat. Pur si simplu a fost foarte cald, apa pe traseu a fost intr-un singur loc (cum au fost doua ture de 5km, doar de doua ori am trecut pe acolo) si m-am molesit. Cand capul nu poate, nu te ajuta nici picioarele. Nu eram in situatie disperata, dar tot era mai bine sa ma arunc in lac pe parcurs, pierdeam 2 minute dar castigam per ansamblu 10. M-am bazat pe planurile initiale, cu ideea ca Diana – consoarta mea, imi face poze si are bidoanele de la ciclism la ea. Dar… modificari notorii si lipsa de inspiratie din partea mea (puteam tine buretii cu apa de la punctul de alimentare la mine in bluza): Diana a hotarat pe loc ca participa la minitriatlon (500m inot, 20km bicicleta si 5km alergare). Bravo ei, mai ales ca pregatirea ei a fost doar ambitia. A terminat in 2h9min41sec cu un MB pregatit pentru munte. A fost asa de epuizata ca n-a mai venit pe traseu, eu am tot asteptat bidoanele, mai ales ca prin zona de start am trecut de 3 ori in cursul alergarii. Apoi am aflat ca ea nu a luat nimic nici la bicicleta, nici la alergare, ca sa nu piarda timp. Ma si mir ca a terminat, eu cum n-am avut ceva de baut cum m-am ofilit. Ma uitam cu jind la concurenti, udati de prieteni si prietene, mangaiati, incurajati etc. M-am gandit sa cer ceva de baut pe parcurs dar n-am vazut la oameni decat bere si … mai bine nu.

Pentru triatlonisti si nu numai. Mi-a placut si m-am bucurat ca am putut participa si m-am luptat mult sa pot pleca de la serviciu. Dupa stirile de la televizor si barfe, ma asteptam sa nu ma pot intelege prea bine cu oamenii de acolo. N-a fost cazul, au fost amabili toti. Pentru biciclisti, mai ales pentru cei pasionati de calatorii lungi, e un teren bun de explorat. Gurmanzii au de asemenea numai de castigat. Am mancat de doua ori gulas foarte bun, o data de la organizatori, din ce am vazut nu-l prepara dupa aceeasi reteta. Folosesc ingrediente de la tara, de exemplu branza, casul, legumele – iti dai seama dupa gust. Am ajuns doar sambata noaptea. Pana la urma m-am cazat in masina si mi-am planuit sa merg pe la padurea de mesteceni din zona duminica dupa concurs (am mai citit si eu cate ceva despre obiectivele de acolo). Duminica a venit o ploaie zdravana imediat dupa concurs, suficienta sa-mi bruieze planul si sa intarzie putin premierea si gulasul de sfarsit. Numai de bine la organizatori, o sa fac tot posibilul sa vin si data urmatoare. Pana atunci vreau la iarna sa stau cateva zile la schi in Harghita sau Covasna, sa mai schimb decorul.

Viitor. Saptamana aceasta merg la maratonul de MB de la Garana . De data aceasta nu mai sunt incepator, am alte ganduri. Daca-i vreme buna merg cu toata familia sa experimentam traiul la cort. Daca va intereseaza concursurile de triatlon, MB etc aruncati o privire pe unul din forumurile ciclistilor.

  3 Responses to “"Return to innocence" – Triatlon Reci – judetul Covasna”

  1. Bravo Laurentiu!

  2. […] longevitate e de Cartea Recordurilor. Pentru mine a fost a doua oară când m-am prezentat la Reci, precedenta ediţie a fost în 2010, când triatlonul a fost pe asfalt. Am şi acum poze de atunci şi pun una mai […]

  3. […] de la ultimele participări, din motive ce țineau de turiști, nu de organizare.  Ce am scris în 2010 și 2011 se poate citi la acele linkuri. În primul rând am fost impresionat de longevitatea […]

Sorry, the comment form is closed at this time.