Vremea nepotrivita, inima rea, totdeauna exista o alternativa. Cum copiii nu beau tarie, pentru ei exista sahul. Am avut de ales intre un concurs de bicicleta duminica in Parcul Rozelor din Cluj si un concurs de sah – Cupa Danone, desfasurat la Liceul Samuel Brassai pe parcursul a doua zile – sambata si duminica.
Cum era primul concurs de sah al fetitei mele, am ales, bineinteles, sahul. Nu-i un sport usor sahul. In cazul de fatza, a fost solicitant si pentru mine. Astepti sa apara copilul din sala de joc dupa ce a terminat o partida si, cum la varsta aceasta nu exista compromisuri voite, doar intamplatoare, pe fatza lui nu poti vedea decat ori fericire, ori lacrimi. Doar 0 si 1, incertitudine sau “impedanta ridicata” nu. Cam asa si cu Andreea.
|
Inceput de partida |
Din desfasurare: prima zi – 3 runde, a doua – 4. Normal, ma refer doar la categoria la care a participat fetita – sub 8 ani – incepatori. La inceput, la toate mesele ceasuri, 28 de competitori, 11 fetite. S-a renuntat dupa ce s-a constatat ca mai mult incurca: intarzie mutarile… Cel putin asa mi s-a parut in cazul Andreei, care iesea la scurta vreme dupa startul rundei. Cu 0 sau 1 pe fatza. Cred ca partidele ei semanau cu blitzul la 3 minute, nici macar la 5, mai ales cand pierdea. Cu cat trecea timpul, cu atat ii dadeam sanse mai mari de castig. Cat despre restul competitorilor, mai ales la masa 1 se joaca altceva. Chiar le-am sugerat organizatorilor sa puna ceasuri la mesele de joc unde se simte nevoia, ca partidele respective sa nu treneze.
|
Premiere fetite |
|
Premiere baieti |
|
Medaliatii |
Grea viata pentru un parinte, mai ales daca e fost sahist. Pe langa emotiile normale, dar pe care incerci sa le controlezi constructiv, mai apar si asteptarile crescute de la copil, nu din partea mea, dar nu poti sa nu fii constient de acest lucru. Doar nimeni nu-i profet in tara lui. Si numai eu stiu cat de putin m-am ocupat de ea. Eu am fost chiar surprins cand a castigat prima runda: semn bun, mai ales ca nu stiam cum se comporta dupa o pierdere. E capabila sa castige! Apoi primul test in acest sens: pierde partida a doua. Primele instructiuni: sa nu se grabeasca, dupa ce se gandeste la o mutare, sa numere in gand pana la 5 si apoi sa se mai uite o data. Apoi sa mute, nu sa intre in ritmul de blitz al adversarului. Dupa ce da mana cu partenerul la inceputul jocului, sa se gandeasca la el ca la un inamic. No mercy and respect pana la strangerea de mana finala. Doar si politicienii la fel fac, dau mana cu tine si apoi iti dau in cap. Sa joace pana pica jos, pana la capat.
Fac cateva poze, filmez un pic, ma uit apoi si constat ca fetita joaca cu negrul de parca ar fi cu albul. Rezultatul: joaca incredibil de riscant. Partida a 3-a o castiga, cu albul, iar din interogatoriul meu imi dau seama ca a dat mat cu dama si pion in minus. Imi zic: mai trebuie si noroc in viata. Mie nu mi s-a intamplat niciodata asa ceva. Eu joc sisteme inchise, dar de multe ori m-am intrebat daca acest lucru il fac numai ca sa-mi ascund agresivitatea. La ea nu se pune inca problema de deschideri, iar agresivitatea ei se poate datora faptului ca nu urmareste ce face adversarul, doar ce vrea sa faca ea.
Prima zi se incheie cu un rezultat peste asteptarile mele, doua puncte din trei. A doua zi e grea, sper ca macar un punct sa faca: doar va avea parte de jucatori tot mai buni. In runda 4 primeste mat rapid, o linistesc si-i spun ca, mai ales cand joaca cu negrul, sa fie atenta si daca adversarul joaca dama la primele mutari inseamna ca umbla dupa smecherii si mat rapid. Face pana la urma 4 puncte din 7, neasteptat din punctul meu de vedere. Ultima partida o castiga din nou cu figuri in minus si inca la unul din baietii fruntasi, iar mai inainte am avut parte de un episod simpatic: Andreea spune ca a facut 3 puncte, adica a castigat, iar adversarul ei spune la randul lui ca a castigat. Asta e, mi-am zis, o sa vad dupa masa la care joaca care-i adevarul! Ca sa vedeti ce inseamna sa fii incepator.
In sfarsit, ia locul 3 la fete si medalia de bronz! Imi dau seama dupa reactiile ei ca acest concurs si rezultatul au marcat-o profund. Felicitari pentru antrenor (fetita face sah la scoala), dar si pentru organizatorii concursului. Se misca ceva si-n Clujul nostru in domeniul sahului si au aparut oameni care se implica serios.
Felicitari si bafta in continuare.
Cine e domnul din ultima poza?
antrenorul copiilor