Sectiune download fisiere: http://unpicdetimpliber.ro/Maraton%20Apuseni/
Poze cu traseele: Google photos
Update 08 feb 2024
Gata si ultra. Mai ramane de vazut cu family.
Update 06 feb 2024
Sunt pentru descarcat harta, descrierea si trackul de maraton.
Pentru descarcat trackul de ultra, fara descriere si harta.
Pe alltrails linkurile la harti:
Ultramaraton https://www.alltrails.com/explore/map/map-af44c4c-6?u=m&sh=u8zazj
Maraton https://www.alltrails.com/explore/map/map-344ef51-7?u=m&sh=u8zazj
Semimaraton https://www.alltrails.com/explore/map/map-31c0b36-3?u=m&sh=u8zazj
Cros https://www.alltrails.com/explore/map/map-0d352b4-7?u=m&sh=u8zazj
Update 02 feb 2024
Am revazut traseul de cros, sa potriveasca Alltrails cu TraceDeTrail pentru diferente de nivel.
Final sunt 10km cu 500m dif nivel pentru cros.
Am refacut descrierea traseului pentru cros, este document de descarcat. N-am pomenit de Strava si de un eventual PH la Pietrele Marunte.
Am facut printsceen cu noua harta cros.
Am mutat fisierele 2023 intr-un subdirector, sa fie clar ce e de anul acesta.
Am incheiat si cu semimaratonul – harta, track, descriere. Se pot descarca de la primul link.
Update 01 feb 2024.
Pentru Cros, propunere. Nu implica musai modificari la semi etc. Daca doriti, evident, faceti sondaj daca se doreste traseul vechi sau mai bine cel nou, mai usor.
PH va fi la Stauina Runcani, adica nu se mai coboara pana jos la Valea Vadului, pe la case si izvor, nu se mai ajunge la Crucea Crencii.
Ca observatii:
1. Se foloseste legatura de track pe care bucla 1 ultra urca (la cros se coboara pe acolo, oricum era om, anul trecut erau Dinu si Marlene).
2. Am modificat la cros – inceputul pe partie in jos si sfarsitul pe la Coltul Rotund.
3. Probabil va fi segment Strava pentru urcarea finala de Pietrele Marunte, cu King and Queen, cu specificatia ca la fiecare traseu trebuie clasament separat pentru ca e diferenta de efort pana se ajunge acolo. Probabil unii se vor odihni la Stauina Runcani inainte de asaltul final, chiar daca ajung ultimii la Stauina.
Asadar segmentul Strava va incepe undeva la vreo 50-100m mai sus de Stauina ca sa nu fie citiri false de start si se va incheia inainte de Coltul Rotund, ceva mai jos de punctul de maxim, tot din motive tehnice.
4. Voi face niste teste prin Faget pe partea de segment Strava, sa vad daca se poate folosi un cont Strava fake pentru incarcari de trackuri de la cei care n-au Strava. In special ma intereseaza daca accepta incarcarea de trackuri la aproximativ aceeasi ora de start.
Mai jos e noul traseu propus pentru cros. Trebuie spus ca traseul real de anul trecut masura 12,2km cu 620m dif nivel (in tabel sunt datele pentru traseul 2023 fara partie la pornire).
Ca parametri, conform Trace de Trail (temporar incarcat):
Update 15 mai 2023.
Toate fisierele updatate, pus PA1 la Zăpodie în loc de Valea Vadului.
Pentru family, varianta MA2023 family v6 – Dragoş şi Anca:
1,6km cu 85m dif nivel.
Sunt in total 6 variante, le pun pe toate la download.
Update 10 mai 2023
1. Cate ceva despre cronometrare. Cititi daca va intereseaza.
Pentru ca omul controleaza sistemul si nu invers, explic ce inseamna start tehnic.
Cazul ideal este cand startul si finishul sunt impreuna si concurentii parcurg distanta dintre start si finish in intregime. Dar sunt nenumarate cazuri cand nu se poate face acest lucru, de exemplu din cauza terenului. Uneori pornesc de la start si finisul e in alt loc, alteori nu pornesc de la start si incheie la finis. Acest caz din urma este startul tehnic.
Exemplific. Noi putem aplica startul tehnic la traseul MA2023 family v1. Este un traseu de 4km ce urca pana la Coltul Rotund pe drumul militar. Nu ne convin 3 lucruri: masini parcate in zona de start, faptul ca vorbim de copii si distanta prea mare pentru unele categorii de copii.
Ca urmare noi putem merge la pas pana trecem de Intersectie1 (intersectia cu crosul) si la distante diferite sa le dam startul pe categorii. Toata lumea e fericita pentru ca finishul e unde trebuie, adica la start-finishul oficial. Dar startul tehnic (tehnic vorbind) este acolo unde cineva ii aliniaza si fluiera pornirea.
Cum pacalim sistemul. Trecem peste faptul ca la cronometrare softul permite orice, numai sa ai bunavointa si pricepere. Daca nu se intrunesc, tot e simplu. Trecem toti concurentii prin poarta de start, sistemul porneste cronometrarea. Adica se da startul. Si noi mergem la pas pana unde dorim si dam startul tehnic. Cand avem chef. Poate facem shopping intre timp, nu este treaba cronometrarii cum ne petrecem noi timpul pe traseu. Toti concurentii au timp final, conteaza relativ unii fata de altii cat timp au si ordinea. Nu timpul absolut ca valoare. Asa am pacalit sistemul.
2. Legatura traseu cros cu capat telescaun. Cititi daca va intereseaza.
Mai intai un alt track de final (inceput) care coboara la capat telescaun si e curatat, fiind poteca de MTB. Porneste de pe traseul oficial, cu 400m inainte ca acesta sa dea in drumul militar. El se poate continua cu urcare pe partie pe oriunde spre finish.
In caz de nevoie. E cam 600m practic in coborare, dar nu mai mult de 50m dif nivel coborare.
3. Family, 5 variante. Nu trebuie reparcurse v1 (cea mai lunga) si v2 (cea de pe Buscat, capat telescaun).
Reamintire: traseul din anii trecuti era de 2,4km cu 66m dif nivel.
Dar mai inainte, de la Skiland, era de 3,14km cu 158m dif nivel.
MA2023 family v1 se refera la copii peste 8 ani sau peste 11. Evident, cum si ce combinatii doriti, poate ramane doar acesta.
Descriere (pun pe sensul spre Pietrele Marunte):
!!! Mai intai o precizare: pt copii in principiu nu e bine de alergat pe drum circulat. E unul din motivele pt care am spus macar 8+. Dar trebuie tinut cont la toti.
!!! Daca se face start tehnic distantele pot fi scurtate pe categorii.
Ar fi frumos sa poata urca cei de la family pe Buscat, indiferent de traseul de concurs. Chiar daca nu au traseul pe Buscat.
Traseul are 4,1km cu 166m dif nivel. Are privelisti frumoase spre Buscat si basecamp.
Traseul urca pe drumul forestier (militar) la Coltul Rotund (1km), apoi la PC Pietrele Marunte (sunt 2km pana acolo) prin jnepenis. Pana aici e traseu de adulti. De la PC Pietrele Marunte este poteca de MTB clara, curatata, care coboara de fapt pana la capat telescaun, intersectand pe parcurs traseele de adulti care coboara pe acolo. Intoarcerea e pe traseul de adulti, deci se ia stanga si apoi la Intersectie1 la finish.
Momentan mai e zapada, dar e doar pe portiuni.
MA2023 family v5
Provine din v1, de aceea trec aici. Este un traseu scurtat, ce nu mai urca la Coltul Rotund si PC Pietrele Marunte.
Scurtatura trebuie verificata, nu e parcursa la picior. E reminder pentru mine sau cine merge acolo cu trackul. Dar ca sa nimereasca exact trebuie sa parcurga MA2023 family v1 si pe intoarcere sa urmeze scurtatura.
Pare ce ne trebuie ca distanta si dif nivel, fara sa fie nevoie de start tehnic. Daca ne convine ca alearga o parte din traseu copiii pe drumul militar.
Traseul are 2,4km cu 69m dif nivel. Adica practic cat anii trecuti. Si e interesant. Nu trebuie marcat mult. Dar sa vedem ca exista.
MA2023 family v3 este tot pentru copii mici dar e jos pe langa basecamp. Nu e un loc frumos, dar e animatie fiind pe la start.
E de fapt traseul din 9 mai (varianta fara poduri), dar il trec asa si-l redenumesc.
Traseul are 1,2km cu 37m dif nivel.
E facut din segmente reale, dar nu l-am parcurs asa cum e si sus n-am avut semnal sa-l pot incarca la fata locului. Trebuie multe delimitari cu panglici, e de munca, spre deosebire de celelalte variante. Macar de s-ar monta dinozaurii.
MA2023 family v4
Provine din MA2023 family v3, de aceea trec aici. Este un traseu lungit, sa corespunda cu cel de anii trecuti. Foloseste in zona de capat poteca de mtb. Atentie la sensul de parcurgere. Ideea din spate: urca pana la primele serpentine si se intoarce pe poteca de mtb. In rest, la fel cu v3, daca facem abstractie de sens. Ramane cu minusurile de la v3, mult de marcat cu panglici separatoare, dar e interesant pentru partea de capat.
Traseul are 2km cu 78m dif nivel.
MA2023 family v2 se refera la copii mici. Sau si la copii mari pt 2-3 ture. E singura varianta din cele 5 pe varful Buscat – capat telescaun.
Indiferent sub ce metoda ajung copiii sus (si cu telescaun, desi trebui pt aceasta sa coboare, si la urcare e pe la 1km), de sus e totul altfel si zona permite lungiri/scurtari de traseu prin jnepenis etc. Nu are rost sa vorbesc de panorama ca stiti.
Ar fi pacat sa nu se foloseasca posibilitatea pentru copii mici. Scopul nu e cronometrarea la secunda, conteaza ordinea, practic se poate cu covor si cronometrare obisnuita. Necesita start tehnic daca se doreste cronometrare cu cip. Finishul va fi considerat la covorul pus.
Nu uitati ca doar cativa sunt premiati, restul trebuie sa primeasca altceva in schimb.
Daca se alege aceasta varianta pentru copii mici, nu uitati sa spuneti parintilor sa ia cu ei si mancare, bautura. Banuiesc ca primesc in pachetul de start ceva.
Descriere: Punctul de start se poate alege oriunde. Sensul l-am ales la repezeala, dar mai bine e in sens invers de cum e trecut, ca e distanta mai lunga in usoara urcare. Traseul se poate lungi prin jnepenis, sunt poteci, se mai pot amenaja.
Traseul asa cum e acum e de 1km cu 32m dif nivel si e drum lat.
Update 09 mai 2023
Gata si cu dif nivel si dupa tracedetrail. In ansamblu e dif nivel mai mare. Oficial vor fi mai tarziu, in mod normal se confirma. Dar oricum realitatea poate fi putin altfel.
Family, ca idee. Dar terenul e cam bombardat.
Asta fara defrisari, curatari.
Ar trebui urcat si vazut mai de sus. Pana acolo facute serpentine – culoar cu panglici.
Trebuie pur si simplu mers cu gps pe cat mai multe trasee de bike de coborare, ca macar sunt curatate. Dar tot ce e aproape de partie e distrus.
Update 08 mai 2023
Pentru ultra ramane v5, fara PA la Valea Vadului. Voi redenumi si pe alltrails, sa fie fara extensie de versiune v5. Gata si harta.
Pentru family, am fost astazi pe Buscat, poveste lunga.
Update 07 mai 2023
Priveste Ultra.
Ori rămâne var5, care are avantajul că nu are probleme de curăţare traseu, ori va fi var6.
Var6 permite ca Bocşeşti să fie PA3 şi nu PA3 Săgagea sus. Deci va fi un PA mai puţin. Traseul va urca de la Bocşeşti la punctul notat “mijloc pădure” pe un track nou ce este ok, are câţiva copaci dar pt alergători ne descurcăm. E drept că va trebui marcat fără ATV vreo 3km. Traseul se intersectează cu urcarea de Pietrele Mărunte şi va continua cu ea.
Var5 are mai mult traseu ce alergătorii îl vor repeta (daca luam in considerare si portiunea de dus-intors de la Sesu Cald la Stauina Runcani.
Diferenţele se văd în linkul de poze, dar pun şi mai jos. Cu alb ar fi var6 si cu negru var5, urcarea de buclă ultra.
Nu am găsit altceva ce să poată fi folosit în acest an! As fi dorit ca devierea sa fie inainte de Saua Deal Ticu, dar e mult de curatat.
Traseu cros
Crosul este de 11,6km cu 588m dif nivel conform Alltrails (vechiul 12,2 cu 570). Are PA la Crucea Crencii.
Traseu semimaraton
Semimaratonul este 23km cu 1100m dif nivel (vechiul 21,3 cu 1000). Are PA-uri la Valea Vadului (nu unde era inainte) si Crucea Crencii.
Traseu maraton
44,2km cu 2484m dif nivel (vechiul 44,1 cu 2540).
Traseu ultramaraton
Este update din 29 aprilie. Am fost din nou pe acolo si am facut mici modificari, ambele variante sunt fara probleme. In pozele de pe google nu se vad diferente intre var 4 si 5, dar voi descrie mai jos. Sunt Trei PA-uri in plus: refugiul CAR, Valea Cretoaia intersectie si zona Sagagea in drum spre Bocsesti. Ultimele doua sunt accesibile cu Loganul, cu restul masinilor nu stiu.
Amanunte:
Am sters tot ce e in plus.
La Sesu Lupsanului, respectiv La Morminti (asa ii place la d-l Dinu sa le denumim) ramane drumul de taf ca si coborare, am vorbit cu un padurar, nu se are intentie de santier. Oricum am gasit si alt drum de ocolire, dar doar daca e ceva grav. Dupa ce a cam trecut zapada nu mai e noroios.
Am schimbat urcarea de pe valea Cretoaia cu dealul din dreapta (tot sugestia padurarului) si este ok.
Am scurtat putin traseele mai incolo, spre Bocsesti. Toate aceste amanunte sunt cu poze pe google.
Diferenta dintre varianta 4 si 5 este ca la var4 se urca de doua ori la Pietrele Marunte si la varianta 5 prima urcare se face pe traseul de coborare de la bucla de maraton ce urmeaza (de la Stauina Runcani, aproape de Crucea Crencii). Daca nu va incurca acest lucru, varianta 5 practic nu repeta traseu decat intre intersectie trasee maraton si ultra si Stauina Runcani, pentru ca pentru alergare nu e la fel un traseu daca e parcurs pe sensuri inverse.
Am vorbit cu vanzatoarea de la magazinul din Orasti si am nr ei de tel. Daca dorim sa ne aprovizionam cu lucruri suplimentare de acolo o putem suna. In principiu are programul dimi pana la ora 10 si seara dupa ora 18, inclusiv sambata. dar vine daca o chemam.
Fiti linistiti, am parcurs anii trecuti cea mai mare parte din traseul de ultra cu Adi Cosma, pe bicicleta, pe la Orasti. Portiunea de scurtare intr-adevar am facut-o singur, in alergare, de cateva ori. Acum e modificat si ok, practic niciun copac pe traseu si apele se pot trece.
Sugestii.
Traseele sunt mai frumoase acum. Cel de ultra chiar e deosebit, aproape de aventura.
1. Pentru trecerile de apa (oricum va mai scadea debitul) propun sa le punem in kit ori ceva pungi de 1 leu si elastic ori, mai deosebit, sa le punem niste cozi de matura inscriptionate cu “ultra MA” pe care sa le foloseasca de sprijin daca nu au bete de trail. Dupa ce trec sa le arunce inapoi sa le foloseasca urmatorii. Asta asa, de amuzament, in mod normal la concursurile de ultra unii se descalta si altii trec incaltati prin apa. De recomandat ca in drop-bag sa aiba papuci si sosete de schimb.
2. Obligatoriu la ultra sa aiba track pe ceas si suplimentar pe o aplicatie pe mobil. Nu e de joaca.Trebuie verificate inainte de start de organizatori. Plus echip obligatoriu, musai frontala cu baterii rezerva (doua frontale), haina de ploaie, folie de supravietuire, fluier, pantaloni lungi.
3. Sa se recomande ca de la PA1 Refugiul CAR pana la PA2 Valea Cortesti sa alerge cate doi sau in grup, ca nu acolo se va face diferenta intre alergatori. Sa spune cei de la refugiu, sa aiba in fisa postului. La nevoie un voluntar de la refugiu sa insoteasca grup de alergatori pe culme pana la Sesu Lupsanului, caz in care sa se noteze diferentele de timp dintre ei la sosirea la refugiu. dar mai discutam.
4. La cursele mai grele pe munte (gen Marathon7500 in Bucegi sau Propark de orientare) fiecare alergator (echipa) primeste o foaie de parcurs unde se trec timpii lui cand a ajuns la PA-uri. Ar fi fain asa ceva acum, macar pentru primele 3 PA-uri unde nu este semnal (hai sa spunem ca la refugiu este). Asa s-ar sti la basecamp unde sunt, daca cineva are probleme.
Pun o poza cum arata, nu trebuie sa fie asa de mare si cu desene, dar ca idee.
De la memorial Jokai Mor langa Cluj, nici macar nu e concurs: Jokai p1, Jokai p2 .
5. Instructajul se face pentru ultra ca pentru munte, precizat sa se intoarca la ultimul loc cu marcaj, sa astepte eventual pe altii.
In plan:
Sa caut pentru family si sa caut o alta urcare de la Bocsesti pentru ultra sau pentru viitor. Plus un plan B pentru ultra daca e vreme dezastru. Acum sus nu se poate cauta nimic, de la 1500m este zapada. Se topeste dar…
Varianta 4 este de 90,1km cu 4566m dif nivel (vechiul 87,6 cu 4430)
este constituit din doua bucle
traseul incepe cu bucla Muntele Mare;
PA1 este refugiul CAR
este o portiune ce se parcurge de 2 ori (de la intersectia maraton-ultra la Crucea Crencii si apoi urcarea de Pietrele Marunte);
apoi se parcurge traseul de maraton clasic
Varianta 5 este de 89km cu 4442m dif nivel (vechiul 87,6 cu 4430).
este constituit din doua bucle
traseul incepe cu bucla Muntele Mare;
PA1 este refugiul CAR
este o portiune ce se parcurge de 2 ori (de la intersectia maraton-ultra la Crucea Crencii si Stauina Runcani);
urcarea la bucla de ultra de la Stauina Runcani va coincide cu coborarea de la bucla maraton (sensuri inverse)
apoi se parcurge traseul de maraton clasic
Varianta 6 este de 89,6km cu 4559m dif nivel (vechiul 87,6 cu 4430).
este constituit din doua bucle
traseul incepe cu bucla Muntele Mare;
PA1 este refugiul CAR
sunt doua portiuni ce se parcurg de 2 ori:
Ramif deal Ticu – Bocsesti (1,7km)
portiune urcare de Pietrele Marunte la finish, adica portiunea finala (Mijl-Padure spre finish, 4km)
apoi se parcurge traseul de maraton clasic
OBS: Trebuie tinut cont ca parametrii de la Alltrails difera de cei de la TraceDeTrail pe care l-ati folosit la cursele mari. Poate la TraceDeTrail e dif nivel mai mare. Si aceea conteaza pt ITRA, ce spune TraceDeTrail partenerul lor.
Fisiere pt vizualizare, incarcare pentru competitori (gpx-urile mai ales), oficial (oricum au optiunea de a incarca de pe Alltrails sau daca veti pune, de pe Trace de Trail, asa ca mai bine pt download separat puneti fisierele din linkul ce urmeaza)… http://unpicdetimpliber.ro/Maraton%20Apuseni/
Poze cu trackuri, accesibile doar cu acest link: https://photos.app.goo.gl/5cJAcXpzv6xBc2Md6
Trackurile pe alltrails: