Update 13.09.2023
Adaugata o harta cu toate traseele (e-bike, mediu, scurt) in care am pus la minim puncte de directionare (PD)
PD Piatra Groşilor, unde se despart mediu de e-bike
PD Şesu Porcului, unde se unesc mediu şi e-bike
PD Pietrele Mărunte, pe unde trec la dus toate traseele şi la întors mediu şi scurt ce trebuie să coboare la baza pârtiei. Punctul este aproape de indicatorul cu punct galben de coborare spre Crucea Crencii.
Update 25.08.2023
Pentru download fisiere este nou link.
Pentru imagini cu traseele pe Google Photo
Pe Alltrails merge download de gpx, dar trebuie sa aveti cont sub orice forma, cu cont FB, Google etc.
Pentru download pentru oricine, si fara niciun cont, ar fi mai bine sa le incarcati pe site-ul oficial si sa le dati link, asa cum am dat eu link mai sus pe unpicdetimpliber (asa fac cei de la Medias de exemplu).
Incep cu variantele scurt si mediu.
Sunt screenshoturi cu traseele, se pot incarca din linkul de mai sus, dar le pun si pe contul google, ca pe site deja am prea mult spatiu ocupat.
Parametrii:
scurt 27,4km cu 1143m dif nivel conform Alltrails, dar in realitate pe ceas Garmin sunt 930m dif nivel.
descriere succinta: Buscat – Muntele Mare – saua Prislop – Valea Iara – Valea Podurilor – direct finish pe forestier
mediu 47,1km cu 1957m dif nivel, la fel se pot scadea 200m dif nivel linistit, tot conform ceas Garmin.
descriere succinta: Buscat – Muntele Mare – saua Prislop – Piatra Grosilor – Smidele – Fiesului – La Tina Bogdanului – Canton Soimus-Fies – Sesu Porcului – Valea Galbenei – Valea Podurilor – baza partie – Buscat
Pun acum niste propuneri suplimentare, conform si celor discutate.
Traseul de scurt poate fi de E-bike, dar as avea alta propunere, in contextul ca sa existe un alt traseu pentru incepatori.
Asadar 6 trasee: mediu, scurt, E-bike, incepatori, copii mari de pe la 10 ani la 14 ani si copii mici.
1. La copii mici, invarteala in zona Buscat, cum s-a facut la alergare.
2. La copii mari 10-14 ani (de genul acesta, anii pot fi usor diferiti), traseul este cu urcare pe la Pietrele Marunte si intoarcere directa ca la scurt.
6,6km cu 242m dif nivel (mai putin de atat)
3. La E-bike se scurteaza traseul mediu, fara acea bucla pe la Muntele Fiesului.
32,8km cu 1400m dif nivel (ca de obicei se scad cam 200m)
4. Traseu incepatori, mai simplu, doar ocol Muntele Mare, cu specificatia ca am sa incerc sa gasesc (curat) o alternativa la coborare de pe Muntele Mare prin ienuperi, am s-o figurez in desen ca idee. Altfel trebuie avut grija sa nu se loveasca primii care coboara de ultimii care urca.
20,1km cu 700m dif nivel (se scad…)
Update 16.09.2022
Pe Pentru download fisiere ramane link.
Ce am adaugat:
– 2022-Toate-Traseele-cu-tronsoane-marcare-si-sageti.jpg
– Harta trasee cu tronsoane pentru marcare demarcare.docx
– Traseu retragere PA Stiolne.jpg
– Traseu e-bike harta.jpg
– 2022 MTB Odyssey e-bike. gpx
– Traseu_retragere_PA_Stiolne_MTB_Odyssey.gpx
Update 21.07.2022
Tot referitor la traseul L
Pentru download se poate inlocui fisierul care este acum pe pag web oficiala (nu e musai) cu cel din link. Am trecut si niste observatii, v-am scris si pe whatsapp.
Update 28.06.2022
Traseul L 2022
Rămâne final traseul pe la Orăşti, Inceşti şi Dealul Răchiţilor. Conform Alltrails are 73,4km cu 2914m diferenţă de nivel. Conform Trace de Trail are 3400m diferenţă de nivel (nu dau linkul pentru că s-ar putea să fie temporar, să-mi dea jos trackul).
Propun 5h pentru bucla aceasta de la PA2 Ştiolne la PA5 Ştiolne, la care se adaugă 1h30min de la start la PA2, total timp limită la PA5 6h30min (la traseul mediu era 5h). Timp limită final poate fi 10h (9h era la mediu). După rezultatele de anul trecut se pare că timpul limită intermediar la mediu de 5h e cam mare şi (dacă n-au fost TLE, adică cu timp limită depăşit la final) doar 3 persoane au avut timp total peste 8h, din care doi aveau 8h04min.
Șesu Cald – Pietrele Mărunte – Crucea Crencii – Știolne – Șesu Craiului – Poiana Româneasa – Săgagea – Orăşti – Inceşti – Dealul Răchiţilor – Bocșești – Știolne– înconjor Muntele Boului – Zăpodie – dealul Boinic – Crucea Crencii – Valea Vadului – Skiland – Montana – poiana Găbriana – fântâna Găbrienii – poiana Buhuia – Șesu Cald
Este figurat un nou PA4_Inceşti, imediat de acolo traseul părăseşte forestierul şi urcă mai abrupt pe Dealul Răchiţilor. Sunt ceva case acolo. PA4_Inceşti e la 13km de PA3 Săgagea şi 17km de PA5 Ştiolne. Dacă de la PA3 nu e problemă de interval de timp pentru ajuns la PA4_Inceşti, fiind la vale şi apoi urcare mai uşoară de forestier (de la PC_spre_Orăşti), cei 17km de la PA4_Inceşti la PA5_Ştiolne înseamnă şi 2 ore.
De aceea la PC_Dealul_Răchiţilor (punct de maxim altitudine pe forestier, accesibil de la Ştiolne, aflat la 5km de PA4 şi 12km de Ştiolne) ar fi bine să fie PH sau măcar ceva bidoane de apă pentru cazuri mai deosebite. PC_Dealul_Răchiţilor nu are o poziţie anume, el poate fi împins spre PA4 oriunde este mai convenabil şi este un loc mai adăpostit, singura observaţie e că-i mai bine să fie pe urcarea concurenţilor, adică să nu trebuiască să frâneze puternic la vale ca să oprească.
Am pus trackurile finale şi poze hărţi, să nu fie confuzii, într-un nou director 2022 pe site
Am mai încercat traseu pe la Lunca Largă, ca variantă pentru traseul lung, dar sunt probleme şi ar fi de muncă. Aşadar, nu anul acesta.
Update 13.06.2022
Propunere 2 pentru traseul L.
Rămân în vigoare traseele S şi M. Si linkul de descărcare rămâne valabil – pe site
Traseul L este traseul M la care din Săgăgea nu se întoarce direct spre Ştiolne ci se continuă coborârea spre Poşaga, se ia dreapta la Orăşti şi de aici foloseşte traseul L vechi pe la Inceşti până la Ştiolne. Nu conţine aşadar vârful Muntele Mare.
Va mai trebui un PA. Voi merge să văd acea parte de traseu.
Sunt 73,5km cu 2900m diferenţă de nivel.
Update 03.03.2022
Propunere pentru traseul L.
Rămân în vigoare traseele S şi M. Si linkul de descărcare rămâne valabil – pe site
Cu verde pe hartă e traseul S, cu roşu e M şi cu albastru e propunere L.
Observaţie: Dacă la traseul M se adaugă bucla de la S pe la Muntele Bocului se obţin în plus 13km, deci traseul Mplus ar fi de 50+13km=63km.
O propunere rapidă ar fi aşadar traseul L din 2020 din care se scoate bucla de Săgagea. Ar fi 77,8km. Dezavantajele sunt că e peste Muntele Mare (grijă la vreme) şi necesită o desfăşurare mai mare de logistică, inclusiv voluntari.
Update 14.09.2021
Tot pe site pentru descarcare am adaugat “tabelul MTB Odyssey x1.docx” cu punctele de alimentare si control. La punctele de control care sunt intersectii e cel mai bine sa fie om, iar la toate (inclusiv cele de intersectie) sa fie puse sageti directionale.
Update 14.08.2021
Traseele le gasiti pe site pentru descarcare. Există acum gpx-urile cu PA-uri actualizate şi gpx-ul “de fugă” (cu galben) de la PA2/4 Ştiolne pe la PA1/5 Crucea Crencii la Valea Vadului şi Skiland pentru cei care abandonează, calea cea mai scurtă şi uşoară.
Traseul S 25km cu 800m dif nivel
Descriere: Traseul nu prezinta dificultăţi tehnice deosebite dar necesită atenţie şi este destul de solicitant fizic.
Traseul începe cu o urcare pe la fântâna Găbrienii (km2) şi apoi continuă cu coborâre spre Plopiş (km3,5) pe o variantă ocolitoare a porţiunii cu bolovani.
În continuare traseul urmează linia generală de coborâre trecând prin poiana Crinţ şi poiana Găbriana şi ajungând la PA1 Dealul Voicii (km12). Acest punct este folosit de altfel şi ca PA la Ultra Maraton Apuseni, fiind accesibil dinspre Muntele Băişorii. Este şi punct de acces către localitatea Muntele Bocului unde traseul ajunge după un scurt ocol pe după vârful Muntele Băişorii urmat de o coborâre ceva mai abruptă. Până aici, traseul urmând mai mult culmea, se pot admira până departe dealurile, munţii şi chiar în dreapta jos valea Ierţii şi localitatea Muntele Băişorii.
La PA1 Dealul Voicii se poate stabili şi un timp limită, de maxim 2 ore. În principiu, dat fiind traseul mai mult în coborâre şi pe linie de nivel, acest timp limită nu va constitui un obstacol nici pentru începători.
Trebuie insistat pentru alimentarea cu apă pentru că din valea Bocului cu localitatea Muntele Bocului până la finish practic este numai urcare. Sunt 10km de urcare de la km14 la km24, trecând pe la Preluca Bonduresii şi din nou prin poiana Găbrienii, dar ceva mai sus. Când se ajunge din nou la fântâna Găbrienii (izvor amenajat) urcarea s-a cam încheiat.
Pentru că la poiana Găbriana am pus PA6 pentru traseul M, este şi PA2 (km21) pentru traseul scurt. Ca să fie pe întoarcere, să fie pus mai sus decât este figurat pe hărţile ataşate, vedeţi gpx-urile cu PA-uri modificate.
În principiu concurenţii ar trebui să ajungă la finish în maxim 6 ore.
Traseul M var Pietrele Marunte 49,5km cu 2175m dif nivel
1. Am figurat cu linie albastră şi varianta mai uşoară de urcare de la Săgagea la Bocşeşti, pe drum forestier: 5,38km cu 349m dif nivel vs 3km cu aproximativ tot atâta dif nivel cât e pe trackul original. Putem alege şi această variantă, decidem probabil când ne întâlnim.
2. Câteva poze, cu locaţiile, se văd în activitatea salvată pe Strava cu ceva timp în urmă. Nu am parcurs întregul traseu atunci, lipseşte ultima parte.
Descriere: Traseul începe cu o buclă de departajare de 2,6km peste Buscat. Continuă cu traseul clasic de Maraton Apuseni pe la Pietrele Mărunte. De la km5 unde este PC Pietrele Mărunte urmează o coborâre single-trail mai tehnică printre pietre şi pe alocuri printr-un pârâiaş. Se intră în pădure unde trebuie mare atenţie şi se poate depăşi cu greu, doar dacă cel din faţă îţi oferă posibilitatea.
Coborârea, de aproximativ 3km, continuă până la PA1/5 Crucea Crencii. Suntem la km9 şi până la km12 PA2/4 Ştiolne nu e mult. Concurenţii mai mult ca sigur, fiind la început de cursă, vor alege să oprească cel mult la unul din aceste două puncte de alimentare.
Se mai urcă puţin şi vine o coborâre pe un drum înierbat mai puţin cunoscut, probabil cea mai frumoasă coborâre din concurs, care trece prin poiana Româneasa până la PA3 Săgagea km17,5, punctul cu altitudinea cea mai joasă din tot traseul – 800m. De-a lungul ei putem vedea în partea stângă dintr-un unghi inedit stâncile din rezervaţia Scăriţa-Belioara.
Atenţie pentru organizatori: pe ultima parte a coborârii, aprox km16,5, este o poartă de acces care trebuie lăsată deschisă (vorbit cu localnicii).
La PA3 trebuie alimentat pentru că vine o urcare grea şi lungă până înapoi la PA2/4 Ştiolne km25. Se închide astfel bucla de Săgagea, traseul a avut multă urcare deja, unii concurenţi vor fi nevoiţi să facă push-bike (pe varianta de ocolire cu albastru s-ar fi descurcat mai uşor). La PA4 se poate pune timp limită de 5h dacă se doreşte.
Atenţie pentru organizatori: pe trackul prezent care urcă mai direct prin Săgagea există două porţi care trebuie date la o parte. Suntem practic pe traseul de Maraton Apuseni, la fel a fost nevoie şi la el (undeva între km19 şi 21).
Există mai multe variante pentru cazul când se depăşeşte timpul limită. Dacă se doreşte simplu, cu încetarea cursei, se redirectează concurentul spre Crucea Crencii şi de acolo spre Valea Vadului cât mai direct. Nu este necesar să urmeze exact trackul, dar dacă la Ştiolne nu este nimeni să meargă cu ei atunci trebuie să aştepte închizătorul.
De la PA4 Ştiolne vine o coborâre de 3,5km pe Valea Boului până acest pârâu se varsă în Valea Tisa. Se ajunge la PC Valea Tisa şi de aici vine o nouă urcare pe Valea Tisa până la km32 când trecem de catunul Zăpodie. Am ajuns din nou pe traseul de Maraton Apuseni, dar noi îl lăsăm pentru a merge pe culme spre PA1/5 Crucea Crencii km34.
La PA5 concurenţii trebuie avertizaţi să-şi facă provizii pentru că după coborârea în Valea Vadului vine o urcare consistentă care trece pe la Skiland, traversează drumul judeţean, ajunge în zona Hotel Alpin, traversează pârtia veche şi apoi, cu scurte porţiuni de coborâre, ajunge prin poiana Crinţ la PA6 Poiana Găbriana km45 (9km, cea mai mare distanţă între PA-uri şi totul merge mai greu, pentru unii va dura poate şi două ore parcurgerea), punct de alimentare prezent şi la traseul scurt.
Atenţie pentru organizatori: La maxim 200m de la PA5 pe coborâre există un şanţ care acum e amenajat în sensul că sunt puşi nişte pereţi de sprijin pentru un podeţ. Lipsea însă puntea. E absolut necesar să se pună semn din timp, chiar de oprire, înainte de viraj, iar la puntea ce va fi pusă în stânga şi în dreapta să fie panglică, să nu cumva să le treacă prin cap să meargă pe lângă podeţ. Vedeţi şi semnele din ghidul tehnic de la Triadă care se utilizează în mod curent, mai ales la cele de coborâre cu triplă săgeată. Sunt necesare şi la coborârea de Pietrele Mărunte, şi la cea de Săgagea (este o mică porţiune cu pietre ascunse pe la km12-km13). În rest coborârile n-ar trebui să fie o problemă deosebită, mai mult de atenţie.
Mai sunt 5km până la finish, traseul e comun cu cel scurt.
Pentru timp total să vă aşteptaţi şi la 10h. Aş pune startul la ora 9, cel târziu la 10. Premierea poate fi la ora 17, am văzut că aşa se poartă. Ne luăm după cei mai buni – Triada MTB Păltiniş – ghid tehnic. Nu contează că mai sunt concurenţi pe traseu, în principiu câştigătorii la open au ajuns şi probabil mai toţi de la categorii. Ei doresc să meargă acasă, unii sunt de pe la Galaţi.
Update 27.07.2021
Traseele le gasiti pe site pentru descarcare. Am pus in clar ultimele variante. La Traseul M am facut doua variante, e buna varianta “Pietrele Marunte”. Traseul M contine bucla de departajare peste Buscat. Varianta “Cruce Rosie” e doar de rezerva, e alta posibilitate de coborare in locul celei de Pietrele Marunte.
Va puteti uita pe alltrails pentru parametri. Pun linkuri, sa nu se incarce prea greu pagina.
Traseul S 25km cu 800m dif nivel
Traseul M var Pietrele Marunte 49,5km cu 2175m dif nivel
Traseul M var Cruce Rosie (rezerva) 49km cu 2059m dif nivel
Update 12.07.2021
Traseele le gasiti pe site pentru descarcare. Momentan sunt valabile cel din 2021 pentru scurt pentru ca nu se doreste tehnic, in rest M si L din 2020. Variantele precedente le-am pus in subdirectorul Old. Traseele de pe Trace de Trail – M si L sunt valabile, sunt afisate cu data de 26 iulie 2020.
Traseul L mai mult ca sigur nu se va folosi. E peste Muntele Mare, dar acopera spatiu mare si e mai cu probleme daca e vremea dificila. Desi si atunci se poate da solutia ca aceia de la lung, cu start decalat, sa faca traseul M, eventual si acela scurtat.
Traseul M sigur are nevoie de bucla de departajare peste Buscat. E trecuta o varianta de bucla mai jos, dar la coborare de pe Buscat e mai impresionant daca se coboara direct pe banda rosie inapoi spre start . Se mai adauga 3km cu 140m dif nivel. Traseul M contine coborarea de Pietrele Marunte, adica cea de la Maraton Apuseni pe sens normal.
Observatii:
1. La MTB se considera ca este traseu de maraton (XCM) de la 60km in sus, altfel e de Race. Traseul M, cu bucla de departajare, are aproximativ 50km. Daca se adauga insa bucla de Muntele Bocului de la traseul nou scurt (traseul S 2021), adica 13km, traseul M devine de XCM, cu 63km.
2. Trebuie multumiti toti, si cei cu mai putina experienta, dar si elitele. Elitele doresc sa fie inclusa coborarea de Pietrele Marunte, asa cum e ea acum la traseul M. Sa fie fun si pentru ei. Cine merge pe langa bicicleta, nu-i problema. Pierd poate 5min, dar oricum la final diferenta fata de primii va fi de ore – adica nesemnificativ aspectul in aceasta privinta.
3. Din toate traseele, singura coborare de care trebuie avuta grija e cea de la Pietrele Marunte. Oricum se va curata inainte la Maraton Apuseni. Trebuie spus insa la voluntari ca ar fi fain sa mai arunce din pietrele miscatoare de prin padure. Asa e mai usor cand se va reverifica traseul pentru MTB.
4. La MTB trebuie luate masuri de siguranta mai mari ca la alergare. Se mai pun pe copaci protectii din burete etc. Si se pun indicatoare de avertizare ca urmeaza coborare peroculoasa. Sa nu se uite de podetul necesar spre Valea Vadului, cu avertizare si banda, pentru ca e sapat un sant care traverseaza drumul.
5. De la an la an se mai pun sfori, garduri etc. Mai verific si eu.
Pentru traseul scurt S, daca se doreste sa nu fie prea tehnic, este varianta de mai jos, ce ajunge la Muntele Bocului. Sunt aproximativ 25km cu 800m diferenta de nivel. Sau se lasa cel din 2020, cu bucla de departajare.
Se merge si se intoarce pe acelasi drum, spre Poiana Buhuia, cam 2km. Nu necesita bucla departajare etc.
Update 15.06.2021
Poze de anul trecut pe wetransfer, valabile pana in 22.06.2021
https://wetransfer.com/downloads/4d24cf47640ab8dadc6f2153cd767c2d20210615051823/3c4f8947752171c867a0df7f859c612320210615051846/f1e9bc
Update 01 august
- kilometri
- diferenta de nivel,
- timp maxim de parcurgere
- aprecierea nivelului de dificultate,
- număr maxim de participanți admisibili în 2020
- scurtă impresie artistică din șa ca să știu ce ne inspiră la acel traseu.
- harta și profilul
- link la track
- imagini din traseu – ar fi extraodinar
Observații:
1. Voi pune informațiile pe baza listei de mai sus, în limita a ce cunosc. Imaginile le voi atasa intr-un zip cu link de descărcare.
2. Pentru traseele S și M e bine să existe bucla de departajare pentru a nu intra buluc pe single-track-ul de coborâre de la Pietrele Mărunte. O idee este mai jos, cu urcare pe Buscat.
3. Bucla de departajare nu va intra în calculul timpilor concurenților. Când ajunge primul concurent înapoi la start atunci se dă drumul la cronometrare. În exemplul de față e 3,2km cu 141m diferență de nivel. Se pot găsi alte soluții, nu insist, important de reținut este că TREBUIE.
4. Traseele se pot scurta dacă se consideră prea dificile. Eu am scris data trecută, propun și să găsim cicliști disponibili și buni, neutri, care să-și spună părerea. Poate fi o tură cu ei de recunoaștere trasee.
5. Ca ore de start propun cel târziu ora 9 startul la L, având în vedere că timpul limită la L l-aș pune 10h.
La 9.15 startul la tura M și la 10 startul la S.
6. Dacă se consideră zona de șosea periculoasă de la Skiland la Montana, facem trecerea altfel, este doar un amănunt.
traseu 1 – S:
Începem cu traseul cel mai scurt, S. Traseul S este inclus în traseul M.
1) 34km cu 1500m diferență de nivel.
2) Conform experienței Clujul Pedalează din 2014 timpul maxim a fost 5h. Traseul nu este chiar la fel, e mai lung acesta cu 7km. Putem pune 6h, oricum vor fi oameni de la turele mai lungi care termină în timp mai mare.
3) Nu știu cum se apreciază oficial un grad de dificultate. Ce pot spune, și e valabil la toate traseele, coborârea de la Pietrele Mărunte e destul de tehnică dar se poate face și pe lângă bicicletă. În rest trebuie formă fizică bună, urcările sunt solicitante și ca să le faci pe bicicletă trebuie și MTB-ul să fie competitiv. 6h e un timp rezonabil.
4) Nu aș pune limită la numărul de persoane la tura S. În afară de acea coborâre inițială, traseele permit depășiri, nu sunt tehnice.
5) Traseul pornește de la Șesu Cald și după bucla de departajare se intră repede pe un single track – coborârea de pe Pietrele Mărunte. E o coborâre frumoasă, tehnică, cu de toate: rădăcini, pârâiașe, pietre, iarbă, șanțuri. E coborârea folosită și la alergare la MA și ajunge la Crucea Crencii.
Se ajunge apoi relativ repede la Știolne pe drumuri înierbate. Se începe prima urcare mai puternică și apoi se face înconjorul Muntelui Boului, trecând de pe Valea Boului pe Valea Tisei pe drumuri de pământ și traversând multe pârâiașe.
Pe Valea Tisei se urcă consistent, se urcă pe dealul Boinic și se ajunge din nou la Crucea Crencii. Se coboară la Valea Vadului (atenție, există un șanț de-a curmezișul peste care trebuie făcut un podeț și trebuie semnalizat) și de aici, pe drum de pământ și apoi forestier se ajunge la Skiland.
Urmează zona Montana, traversarea de pârtie veche și până la ultimul kilometru înainte de final se va urca aproape continuu prin zona pitorească de la poiana Găbriana până la poiana Buhuia.
Finișul la vale va fi cu siguranță în plină viteză după cei 7km de urcare continuă.
Șesu Cald – Pietrele Mărunte – Crucea Crencii – Știolne – înconjor Muntele Boului – Zăpodie – dealul Boinic – Crucea Crencii – Valea Vadului – Skiland – Montana – poiana Găbriana – fântâna Găbrienii – poiana Buhuia – Șesu Cald
6) Linkul de descărcare a traseelor. Sunt valabile traseele din 26 iulie. Celelalte fișiere nu sunt de actualitate. Traseele se pot descărca și de pe Trace de Trail.
7) Pozele, așa cum am spus la observații, am să le atașez astăzi sau mâine.
traseu 2 – M:
Traseul M conține în plus față de S o buclă ce coboară la Săgagea pe un traseu nou.
1) 47km cu 2200m diferență de nivel.
2) Conform experienței Clujul Pedalează din 2014 timpul maxim la traseul lor lung de atunci care a e la nivelul celui M de acum dar nu coincide a fost 6h30min. Putem pune 7-8h. Deja la tura M trebuie pregătire fizică bună.
3) Așa cum am precizat la S, coborârea de la Pietrele Mărunte e destul de tehnică dar se poate face și pe lângă bicicletă. Coborârea de la Poiana Româneasa la Săgagea e pe un drum înierbat, trebuie doar atenție. În rest trebuie formă fizică bună, urcările sunt solicitante și ca să le faci pe bicicletă trebuie și MTB-ul să fie competitiv.
4) Nu aș pune limită la numărul de persoane la tura M. Dacă există buclă de departajare nu vor fi probleme la depășiri.
5) Traseul M aduce în plus bucla de Săgagea care pornește din Știolne, urcă puternic și apoi coboară pe drum înierbat de la Poiana Româneasa spre Săgagea (este o poartă care aproape de Săgagea barează coborârea, trebuie vorbit). Se deschid priveliști din unghiuri noi spre Scărița Belioara, spre Munții Bihorului, spre Muntele Mare. Această coborâre este o noutate. Din Săgagea se urcă invers ca la MA până la Bocșești. Este o urcare puternică de aproximativ 3km care se poate face pe bicicletă în totalitate de cei mai buni. Această urcare va consuma mult din energie și va influența forțele la urcările de final. E pe drum de țară, de pământ, spre Bocșești e drum forestier (și aici există porți pentru a împiedica animalele să treacă, trebuie vorbit).
Din Bocșești se ajunge imediat în Știolne și se continuă cu traseul S ocolind Muntele Boului etc.
Șesu Cald – Pietrele Mărunte – Crucea Crencii – Știolne – Șesu Craiului – Poiana Româneasa – Săgagea – dealul Ticu – Bocșești – Știolne– înconjor Muntele Boului – Zăpodie – dealul Boinic – Crucea Crencii – Valea Vadului – Skiland – Montana – poiana Găbriana – fântâna Găbrienii – poiana Buhuia – Șesu Cald
6) Linkul de descărcare a traseelor. Sunt valabile traseele din 26 iulie. Celelalte fișiere nu sunt de actualitate. Traseele se pot descărca și de pe Trace de Trail.
7) Pozele, așa cum am spus la observații, am să le atașez astăzi sau mâine.
traseu 3 – L:
Traseul L este unul deosebit de solicitant fizic, la nivelul celor mai grele trasee lungi din țară. Nu este pentru oricine, este clar o provocare numai să-l închei în timp limită. Este nevoie de timp limită intermediar, o propunere este la Știolne, atât la prima trecere pe acolo cât și la a doua.
Traseul aduce nou bucla peste Muntele Mare. În condiții vitrege de vreme este expus pe Muntele Mare. În general însă dimineața este vreme rezonabilă și după trecerea peste vârf traseul este mai la adăpost.
Nu este nevoie de buclă de parcurgere la început.
1) 92km cu 4230m diferență de nivel.
2) În mod clar propunerea de timp limită final este de minim 10h. Timpii intermediari îi putem calcula să fie rezonabili. Spre sfârșit de septembrie ziua e de 12h, apusul e după ora 19.15. Nu este nevoie ca ultimii clasați să fie la premiere. Se poate da startul la nevoie la ora 8.
3) În locul coborârii de la Pietrele Mărunte este coborârea de pe Muntele Mare, o coborâre lungă cu porțiuni în care trebuie controlată bine viteza să nu ieși în decor. Coborârea este pe drum de pământ și forestier. Sunt la început 4km pe La Morminte – există cruci și un monument închinat luptătorilor din Revoluția de la 1848-1849, conduși de Avram Iancu.
După un “gât” de urcare unde se face și push-bike, coborârea continuă până la Orăști 10km.
Tura lungă e singura care are porțiuni scurte de push-bike care întârzie suplimentar concurenții.
Ca și la tura M se face și coborârea de la Poiana Româneasa la Săgagea pe un drum înierbat, trebuie doar atenție.
Trebuie formă fizică foarte bună.
4) Nu trebuie limită la numărul de persoane la tura L. Puțini se vor încumeta.
5) Traseul L aduce ca noutate bucla de Muntele Mare.
După urcarea de aproximativ 7km pe Muntele Mare care ocolește Stația Meteo urmează o coborâre lungă cu porțiuni în care trebuie controlată bine viteza să nu ieși în decor. Coborârea este pe drum de pământ și forestier. Sunt la început 4km pe La Morminte – există cruci și un monument închinat luptătorilor din Revoluția de la 1848-1849, conduși de Avram Iancu.
După un “gât” de urcare unde se face și push-bike, coborârea continuă până la Orăști 10km. De la Orăști traseul urcă pe la Incești și dealul Răchiților. Este urcare lungă de aproximativ 11km, nouă, cu priveliști deosebite mai ales de pe dealul Răchiților. Și aici pot exista scurte porțiuni de push-bike.
Tura lungă e singura care are porțiuni scurte de push-bike care întârzie suplimentar concurenții, toate acestea aflate pe bucla de Muntele Mare.
Se ajunge la Bocșești și de aici traseul e identic cu traseul M, adică implică și bucla de Săgagea.
Șesu Cald – Muntele Mare – La Morminte – Orăști – Incești – dealul Răchiților – Bocșești – Știolne – Șesu Craiului – Poiana Româneasa– Săgagea – Bocșesti – Știolne – înconjor Muntele Boului – Zăpodie – dealul Boinic – Crucea Crencii – Valea Vadului – Skiland – Montana – poiana Găbriana – fântâna Găbrienii – poiana Buhuia – Șesu Cald
6) Linkul de descărcare a traseelor. Sunt valabile traseele din 26 iulie. Celelalte fișiere nu sunt de actualitate. Traseele se pot descărca și de pe Trace de Trail.
7) Pozele, așa cum am spus la observații, am să le atașez astăzi sau mâine.
Update 26 iulie
Am parcurs cu MTB-ul traseul M. Acum toate traseele sunt parcurse cu MTB-ul si sunt reale.
Eu sunt foarte multumit de ele, cred că le va plăcea. Sunt ciclabile as spune spre 95% fara push bike si spre 100% ciclabile la vale daca se curata coborarea de Pietrele Marunte. Dar trebuie sa te stii. Sa ai si bicicleta. Nu e pentru incepatori. Adica… daca-ti place sa mergi pe langa, no problem.
Sunt si elemente noi, nu cred sa fi fost vreunul pe acele parti. Sunt însă grele.
Pentru traseul M mie mi-au trebuit 5h30min de parcurgere efectiva, 6h30min cu pauze. E drept ca am facut poze, nu am fost in ritm de concurs. Atasez trackurile (mentionez ca la mine pe ceas dif de nivel a fost mai mica decat ce vedeti (cu vreo 250m dif nivel, de ex 1950m dif nivel pt traseul M).
Traseul Lung. Va fi greu fizic, 10h linistit timp limita, daca nu mai mult.
Sesu Cald – Muntele Mare – La Morminte – Orasti – Incesti – dealul Rachitilor – Bocsesti – Stiolne – Sesu Craiului – Sagagea – Bocsesti – Stiolne – ocolire muntele Boului – dealul Boinic – Crucea Crencii – Valea Vadului – Skiland – poiana Crint – poiana Gabriana – poiana Buhuia – Sesu Cald
Traseul Mediu. 5h30min de miscare mi-a luat, dar n-am fost in regim de concurs.
Sesu Cald – Pietrele Marunte – Crucea Crencii – Stiolne – Poiana Romaneasa – Sagagea – dealul Ticu – Bocsesti – Stiolne – inconjor Muntele Boului – Zapodie – dealul Boinic – Crucea Crencii – Valea Vadului – Skiland – Montana – poiana Gabriana – fantana Gabrienii – poiana Buhuia – Sesu Cald
Traseul Scurt. L-am creat pe baza celui mediu, din care am scos bucla de Sagagea. E un traseu aproximativ folosit la un concurs de MTB de catre Clujul Pedaleaza acum cativa ani. Deci sigur e fezabil, avem si experienta timpilor de parcurgere de atunci, cu specificatiile ca nu pornea de la Sesu Cald (cred ca Alpin), nu cobora pe la Pietrele Marunte (alta varianta, mi se pare in conditiile de acum mai periculoasa) si am sa ma uit si la timpi (eu facusem 2h15min). MTB Baisoara avea atunci 2 trasee, acest S si inca unul, nu ca acestea.
Update 13 iulie
Am parcurs traseul lung pe la Incesti, am ajuns la concluzia ca pe dealul Rachitilor e cel mai bine. Se poate urca pe ultimul pinion. Am updatat trackul la lung, dar pe Trace de Trail, pe Alltrails n-am reusit, mai vad de ce. Puteti vedea parametrii pe harta, e peste 4000m dif nivel la 90km, cam mare efortul fizic, 10h poate fi timp limita dar nu vor rezista multi. Traseul de poate modifica, practic e parcurs tot dar nu deodata.
Ruta e: Sesu Cald – Muntele Mare – La Morminte – Orasti – Incesti – dealul Rachitilor – Bocsesti – Stiolne – Sesu Craiului – Sagagea – Bocsesti – Stiolne – ocolire muntele Boului – dealul Boinic – Crucea Crencii – Valea Vadului – Skiland – poiana Crint – poiana Gabriana – poiana Buhuia – Sesu Cald
Am schimbat trackul MTB lung, sa fie totul real parcurs cu MTB-ul (vezi mai sus, update 26 iulie).
Update 09 iulie 2020
Pentru o conceptie unitara propun ca la tura scurta (nu tura usoara, daca vreti asta exista alta propunere) sa fie identic cu tura medie, dar fara bucla de Sagagea. Adica M Bais scurt e cu 12,5km mai scurta (33km) decat M Bais mediu si va avea coborarea mai tehnica tot cea pe la Pietrele Marunte. Mi se pare mai rezonabila aceasta coborare decat cealalta, plus ca sunt 2km de urcare de la start – s-ar putea sa nu trebuiasca departajare asa mare.
La M Bais mediu e schimbat sensul de parcurgere! E principala modificare. Urcarea din Sagagea e pe drumul normal spre Bocsesti, se mai poate prelungi (acum nu e chiar ok, ca am pus invers coborarea, nu e pe drum). Se parcurge de 2 ori astfel bucatica de 1km de la Bocsesti la Stiolne. In plus, traseul nu ajunge chiar pana La Rascruce.
M Bais lung e pe la Muntele Mare. Nu mai trebuie sa mergem pe partea cealalta, spre Muntele Bocului. Putem lungi putin traseul chiar la Muntele Mare, putem usura traseul sa mearga spre Sagagea fara sa mai urce pe la Incesti. Dezavantajul e ca urca de doua ori portiunea de la Sagagea la Bocsesti, astfel ca tura lunga sa poata face si coborarea de la tura medie din zona La Rascruce la Sagagea.
Update 29.06.2020
Am facut o buclă de departajare, cu urcare pe Buscat – se revine la start si apoi se continuă pe traseele normale. Se adaugă astfel 3,5km cu 140m dif nivel.
Avantajul este că nu se intră aglomerat pe coborâre și … se pot filma și încuraja competitorii în plin efort. Iar startul e tot acolo, nu este start tehnic în altă parte.
Observații:
1. Traseul scurt S l-am parcurs ieri, 28 iunie, în alergare. E ok, dar coborârea de vreo 3km trebuie amenajată pentru că sunt pietre dizlocate – ploi etc.
Sugestia mea e să alegem aceeași coborâre și pentru traseele M și L (pe la Pietrele Mărunte) și pentru S – cum e acum, mai scurtă, mai lată dar mai bolovănoasă.
Probabil vom alege cea de la Pietrele Mărunte, în cel mai rău caz vor fi unii care merg pe lângă. Oricum vor fi…
2. La traseul S am făcut și o mică modificare la întoarcerea pe Buscat, să fi e mai ușoară, nu chiar pe cruce galbenă din Plopiș. Neesențial.
3. Tot referitor la S, dacă vreți mai ușor tehnic, atunci putem încerca un traseu care să meargă doar pe partea cu Muntele Filii și întoarcere pe la Muntele Bocului. Ca priveliște e ok, ca diferență de nivel e poate chiar mai mult. Nu va trebui buclă de departajare.
4. Traseele au destul de multă diferență de nivel.
MB L 3200m dif+, 70km
MB M 1900m dif+, 43km
MB S 1147m+, 27km
Putem să scădem 100m dif nivel la toate numai prin faptul că nu se mai coboară în Valea Vadului așa mult la întoarcerea din Crucea Crencii.
Dar adăgăm bucla de departajare de 3,5km cu 140m dif+.
5. Mai caut o rută pentru traseele M și L în zona Săgagea data următoare. Și dacă nu găsesc nimic, mai e varianta ca bucla pe la Săgagea să se facă invers, cu zona mai abruptă la coborâre și de la Săgagea urcare pe drum de țară spre Bocșești. Așa eu zic că o să le placă. Dar tot e greu.
Apropo de schimbări de sens, și la tura lungă aș parcurge bucla pe la Muntele Filii invers, deci coborârea pe la Muntele Agrișului – nu urcarea cum e acum. Oricum la Poiana Găbrienii e practic intersecție ca și la Crucea Crencii.
6. Ca să vă faceți o impresie, la Geiger acum mulți ani, când era 98km traseul lung, erau cam 3600-4000m diferență de nivel. Mie mi-au trebuit cam 9h. Aici, la tura lungă, vor fi 3200m diferență de nivel pentru 70km. dacă mai punem și bucla de start de 3,5km cu 140m dif nivel…
Bucla departajare
O variantă la MB scurt dar mai puțin tehnică, cu priveliște. Intr-adevar are prima portiune și la dus și la intors dar nu conteaza. Traseul se mai poate scurta, sa zicem să nu mai coboare la Montana.
Tot MB scurt, doar o mică modificare la urcarea spre Buscat
28.01.2020
Pe Maratonul Baisorii sunt fisierele, inclusiv hărți cu trasee și una “blanc”.
Linkurile la Alltrails, de unde se pot si descarca:
https://www.alltrails.com/explore/recording/m-baisoara-lung-mtb
https://www.alltrails.com/explore/recording/maraton-baisoara-mtb-mediu
https://www.alltrails.com/explore/recording/maraton-baisoara-mtb-scurt
Alltrails are si modul “map”, unde am pus ceva variatii de trasee ce se pot folosi si incerca.
Asta in ideea de:
traseu scurt spre Muntele Filii
cazul cand la traseele lung si mediu spre La Rascruce se urca prea greu pe traseul de Maraton Apuseni 2020 pe la Dealul Rafailestilor
nu mai trec traseele mediu si scurt pe la Alpin (Montana) sa nu fie sosea decat la traversare Skiland
la Muncei spre Muntele Filii sa se coboare pe o poteca acum cam parasita si cu vegetatie, nu ca la Maraton Apuseni cand se urca peste deal (bucla parcursa in sens invers cu cel al celui de MTB).