Urmatoarea etapa e la Targu-Mures – “Primavara pe doua roti” – saptamana aceasta – duminica 06 mai. Eu merg impreuna cu sotia, fiecare cu “traseul” lui.
Ma bucur ca acest maraton, primul organizat de Clujul Pedaleaza, a avut un astfel de succes. Clujul Pedaleaza are o multime de competitii de MTB organizate, inclusiv pentru copii, pe dealurile de langa Cluj, dar maratonul e altceva. Bravo organizatorilor, concurentilor si publicului – zona de start-finish a fost in faţă la Polus, multumim voluntarilor. Multumim in mod special Politiei, Salvamontului, echipajelor de salvare si tuturor celor care prin profesionalismul lor au pus o mana de ajutor la desfasurarea evenimentului.
Au fost 219 participanti la proba de 30km si 62 la proba de 70km. Dintre ei, cel mai bun a fost, de departe, Marton Blazso – campionul Ungariei la maraton. Cei 70km i-a parcurs in 3h04min, urmatorul ca timp a fost Szentes Norbert-Tibor cu 3h27min. Iar Szentes e foarte bun! Nu sunt legende ce s-au spus despre Blazso, iar cat este de bun cred ca au fost din cei care la tura de 30km au fost depasiti de el care pot pune marturie. Eu nu l-am vazut decat la premiere :). Ultimul deal – dealul Garbaului – “Golgota” – pentru majoritatea, a fost ocazia prin care si Diana – sotia – a avut ocazia sa-l auda si sa-l vada cum trece. Nu intelegea ce vine!
Acum despre cursele noastre…
Diana – locul 1 la “intelepte” proba 30km |
Diana a participat la proba de 30km. A terminat cu 3h28min – prima la categoria femei peste 40 ani! Ma bucur, mare lucru, iar faptul ca organizatorii au pus categorii de varsta la feminin ca si la masculin la aceasta proba il consider un mare pas inainte. Sper ca pe viitor sa vina tot mai multe doamne si domnisoare, sa se demonstreze astfel ca si ele, la nivelul lor, pot avea competitia pe care si-o doresc, si ca sunt multe care ar dori sa participe dar sa aiba si sanse sa se compare cu amatoarele de varsta lor …
In acest sens prezint si bicicleta castigatoarei, ca sa arat ca amatorii si amatoarele folosesc biciclete “de epoca”, dar ca si cu ele se poate face miscare si sa te simti bine. Orice om, dupa ce îi place ceva, vrea mai mult, asa ca … aviz firmelor de biciclete – poate va fi cerere tot mai mare pentru biciclete roz-bombon ca a lui Vlad Sabau. Poate se va schimba mentalitatea si la constructia de biciclete pentru copii, care in majoritate sunt mai grele, desi sunt jumatate sau sfert ca marime, decat cele mediu dotate la adulti. Si asta nu pentru competitiile de copii, ci pentru ca si familiile se orienteaza tot mai mult spre excursiile pe dealuri, nu pe asfaltul oraselor unde … ei nici nu au dreptul legal sa circule, avand loc numai pe trotuare. Asa ca … mai putine accesorii (se pot lua separat la pret de … bicicleta :)) si mai usoare. Imbatranesc si eu si mi-e greu sa car!
Si acum bicicleta Dianei:
Diana, copiii si bicicleta |
– cadru Wheeler 4900ZX 16″ – an 2000 – luat nou atunci
– restul echipamentului s-a luat de la o bicicleta mai veche de anul 2000, luata second de mine din Dej:
– furca faţă RST
– schimbatoare LX 3×9, manete frane LX, frane v-brake Tektro, angrenaj … nu stiu, ca a luat bicicleta sa mearga cu copiii pe afara, butuci Shimano Parallax, şa noname …
Nu se compara cu bicicleta mea de exemplu luata in general, dar pot spune ca tot sistemul de angrenare merge incredibil de bine, e un reper. Bune lucruri se faceau atunci! Eu asa imi dau seama ca nu merge ceva optim la bicicleta mea si trebuie sa schimb sau sa repar comparand cu bicicleta ei. Si numai reglaje simple, obligatorii ca de exemplu reglarea franelor din cauza uzurii i-am facut! In rest, intretinere obisnuita la lant etc.
Sa spun si pentru bicicleta ca si la vinuri ca a fost un an bun? Parerea mea e ca “eco friendly” nu inseamna numai sa se integreze in natura un lucru uzat dupa 100 ani, ci acelasi efect, ba si mai puternic ar fi sa reziste acel lucru mai multi ani. Cum a fost si e cu Tohanurile, cu Pegas-urile! Si de aici o idee: pe cand curse de biciclete “de epoca”? Pentru inceput e suficient expunerea lor, asa cum e la masini!
Si acum despre proba mea: am participat la 70km, la +40 ani. Timpul oficial: 4h30min. Am incheiat pe locul 4, la 2min30sec de locul 3 – Waldemar Vaum, pe locul 35 din 60 la general. Bravo celor mai buni! Ca timpi intermediari pot spune cu aproximatie ca 52 min am facut pana la PA1 Peana si cam 1h52 pana la PA2 Tureni. Discutam pe traseu cu Radu Vadan, ne-am tot incurajat – a terminat putin in faţa mea (ne-am tot depasit) – de efectele maratonului de alergare de saptamana trecuta. La distanta mare iti dai seama ca nu esti refacut complet. Am pornit cu o usoara febra musculara care a tinut vreo 30-40km … pana m-am incalzit cu adevarat :), iar apoi am mers multumitor, dar nu mai aveam zvac. In orice caz traseul a fost foarte frumos, paraiele pe care le-am strabatut numai bine ca m-au mai inviorat. A fost asa de cald ca la sfarsit nu puteam inghiti sanvich-ul si am procedat ca-n povestea cu “Da’ moi îs posmagii?” – am turnat apa pe chifla!
Ne vedem la “Primavara pe 2 roti” la Targu-Mures. E un oras activ – se organizeaza duatloane, triatloane, curse de MTB inclusiv pentru copii. Au si un parc amenajat exemplar de unde se da startul, unde este si gradina zoologica. S-au pus deja clasamentele, inclusiv cele pe puncte – care conteaza in stabilirea castigatorului trofeului Transylvania MTB Trophy. Poate totusi se va face clasament general separat feminin si masculin – asa este!