Să fii turist în rezervaţia Cheile Turzii

 

Urmează trei articole publicate pe facebook înainte de competiţia Propark Adventure, ca subiect la una din probele speciale ale concursului pe echipe.

1. Scufita Rosie si Lupul turist
– dupa Fratii Grimm
A fost odata o fetita frumoasa si vesela ca toate fetitele care avea o Bunicuta in padure. A trimis-o Mama sa-i duca un cozonac si un vin sa se mai intremeze ca era bolnava.
In padure facea turism un Lup. Curios de ce e Scufita Rosie pe carare a intrat in conversatie. Asa a aflat de obiectivul Bunica si s-a gandit sa o viziteze si pe ea.
Asa a reusit sa le manance pe amandoua.
Acesta este un rezumat vazut de un adult. Cine nu a citit povestea in copilarie nu va sti niciodata cum o inteleg copiii. Ca urmare povestile Fratilor Grimm sunt din cele interzise, ca adultii iau deciziile. Cine citeste doar rezumate nu va simti placerea lecturii si nu va sti sa diferentieze un scriitor de Nobel de unul oarecare. Si va spune ca a citit Scufita Rosie fara sa retina ca e varianta mea.
Da, ati ghicit! Este din nou vorba despre Propark Adventure si una din probele speciale pre-concurs care a intrat in obisnuinta – de data aceasta cu subiectul pentru echipa noastra Cheile Turzii (Bako Annamaria, Bagonya Oszkar si Adi Cosma si cu mine) – ce sa faci ca turist in rezervatia nationala si naturala Cheile Turzii.
Prima postare contine si un istoric Propark, mai in stilul brutal pe care ma distrez sa-l mai practic. Nu degeaba am inceput cu Lupul.
Dupa cele cateva editii pe intinderea mai multor ani de participare obiectivele Propark Adventure au mai virat. Ideea initiala a venit probabil de la concursurile dure de aventura din strainatate unde doar cateva echipe incheie cursa, iar echipele au oameni foarte buni fizic, la nivel de elita, dar si cunostinte vaste de supravietuire, orientare etc. Acest lucru s-a vazut si la Propark, incheiau cu bine putine echipe, uneori nici podiumul nu era completat. In pasul urmator, pentru ca totusi concursul sa nu devina elitist, cu putini participanti, multi din cei precedenti fiind dezamagiti ca nu pot incheia, s-au considerat finisheri si cei care la un moment dat renuntau la traseul mare si parcurgeau unul mai scurt, mai uman. Trebuie spus ca cireasa de pe tort sunt probele speciale, foarte dragute, create cu imaginatie, cu multe invataminte, si pe care in fapt le regretau cel mai mult echipele cu pregatire fizica mai slaba sau cu ghinion.
Pasul trei a fost sa faca mai usoara fizic competitia si a devenit mai evident scopul final al Propark Adventure – sa intelegem natura, sa o protejam, sa convietuim.
Si acum ajungem la pasul patru, de azi, in care vom invata despre ce inseamna sa fim turisti. Anul trecut am vazut cum e sa fii ranger. In sprijinul logicii de mai sus vine si infiintarea competitiei Propark Adventure Race Family & Friends care anul acesta s-a tinut in judetul Brasov si a fost destinata copiilor si tinerilor.
Anul acesta probabil sunt inscrise cele mai multe echipe, aproximativ 20, si tot in sprijinul afirmatiilor de mai sus, una dintre ele, din cele vechi – Grind Piatra Craiului are acum “codita” jr, avand in componenta 3 tineri alaturi de un … lup batran. Scuze! 🙂
Incheind cu istoricul si revenind la lupul turist din poveste, acesta mai intai s-a informat. Daca nu te informezi initial, degeaba mergi pe munte, degeaba faci orice. pentru ca multe lucruri esentiale iti vor scapa, vei trece pe langa ele. Vei fi cu o floare in mana si nu vei stii ce este. Daca iti spune cineva vezi ca ti-am lasat un cadou in sufragerie vei cauta in nestire si nu-l vei gasi decat tarziu sau deloc pentru ca nu stii cum arata si ce cauti. Daca in schimb iti spune ca ti-am lasat o ciocolata te vei indrepta direct spre masa si o vei vedea.
Ieri, impreuna cu baiatul meu am fost cicloturisti. Am parcurs traseul Cluj – Padure Parc Faget – Obs Astronomic – Adrenalin Park – Tureni – Sandulesti – prin Ch Turzii – Petrestii de Jos – Deleni – lac Micesti – Moara de Vant – Cruce Albastra. Da, toate acestea sunt obiective turistice. Nu doar cele specifice din rezervatia Cheile Turzii. In aceasta postare doar voi pomeni ce se poate face in Cheile Turzii, dar un turist in general nu este nici catarator, nici parapantist, nici alergator, nici biolog sau ornitolog. Asadar, dupa cum am facut eu o poza, in Chei se practica mult alpinismul, acum este o multime de lume care doar viziteaza sau se relaxeaza acolo, in special in avalul paraului Hasdate, in zona cabanei Cheile Turzii. ieri am vazut un parapantist, ei isi dau drumul de obicei de pe Dealul Sandului care este un versant al Cheilor Turzii, cel dinspre Turda. O multime de prieteni alergatori merg regulat acolo sa se antreneze pe acele pante si stancarie. Exista trasee care trec de pe un versant pe altul.
Dar ce te faci ca turist daca vremea nu e buna? Stai acasa? La cazare? Nu! Vizitezi alte obiective turistice din zona, unde nu ai probleme cu vremea.
Ca sa inchei, trebuie sa mentionez ca modul de gandire Făgăraș Fest care in acest an se desfasoara la Avrig, unde luam noi startul (anul trecut in comuna Nucsoara, unde tot asa am avut startul la Propark), si care “celebreaza natura si oamenii de la poalele Muntilor Fagaras” se intalneste si la noi, prin turele memoriale destinate turistilor. Fix pentru Cheile Turzii, Coltesti, Piatra Secuiului, Rametea este Tura Memoriala Jokai Mor, unde participantii parcurg dupa puteri distante diferite, tehnic diferite si au ocazia pe parcurs la punctele de alimentare sa aiba parte de produse traditionale, de acolo, pregatite cu grija de localnicii din Sandulesti, Moldovenesti, Rametea.

2. Ce poti face ca turist pe vreme rea in Cheile Turzii? Este o buna intrebare, orice turist trebuie sa aiba si un plan B.

In general cand doresti sa vizitezi o zona faci rezervari, uneori cu mult timp inainte. Si vine “noua” inventie internetul si cu ea codurile de vreme si evenimente periculoase si, ajuns sau nu deja la destinatie, iti scormonesti memoria si iti folosesti imaginatia pentru a nu te plictisi si pentru a ramane cu imaginea unei vacante perfecte (mama, ce limbaj de lemn).
Anulezi? Stai doar la un restaurant restul zilelor? Asa cum am mai spus, mai bine te informezi ce poti face dinainte si in astfel de cazuri, informatia ajuta si chiar poate inlocui pe alocuri imaginatia.
Cum era mai demult? Fara internet, fara telefoane mobile? Doreai sa mergi in Muntii Fagaras pentru weekend, la o excursie cu prietenii sau colegii. Erai din Cluj, la radio aflai cotele apelor Dunarii la 12 fix, vremea la Bucuresti sau la Cluj si serviciul Salvamont nu cred ca avea astfel de atributii de informare, ca macar unul din zecile de prieteni montaniarzi ai mei imi spuneau.
Da, era optiunea sa suni un prieten din zona sau care sperai ca a fost de curand. Dar nu te ferea de schimbarile bruste ale vremii pe munte.
Intai si intai luai harti, faceai planuri. De mers nici nu se punea problema ca nu mergi. Mergeai cu trenul, mai luai un camion – ocazie, ajungeai pe o ploaie superba. Va asigur ca era foarte interesant si asa, instructiv si mai ales iti cunosteai mult mai bine coechipierii. Urcai de exemplu la Barcaciu, in inghesuiala sau la cort, mai faceai o tura, mai cantai, multe povesti… Suna a plan B, nu?
Acum e mai simplu, periculos de simplu. Ai optiunea de a sta intre 4 pereti oricand, motive se gasesc gramada. Dar asta vrei de la viata?
Nu! Te duci intr-un loc sa-l simti, sa-i cunosti particularitatile. De aceea nu sunt fan all-inclusive la un hotel cu acareturi care poate fi portat oriunde in lume. Evenimentul din weekend Făgăraș Fest se incadreaza in descoperirea unor locuri noi, a traditiilor, poti fi alaturi de oameni de munte in unele excursii mai usoare.
Daca vrei sa vezi rezervatia Cheile Turzii si nu e vremea potrivita ai si alte posibilitati de a-ti petrece timpul in mod placut, chiar si daca ai copii.
Turda e la o aruncatura de bat, imaginea de mai jos e dinspre Cheile Turzii. Iar in Turda poti face multe acum. Secolul trecut era doar o asezare cenusie de la praful din fabrici, in care ajungeam ca sa joc la competitii de sah regionale. Acum va dau o singur link, din care puteti afla foarte multe:
Salina Turda e in primele zece statiuni balneoclimaterice din Romania. Am fost si ca turist, am vizitat salina dar am stat si la strandul Durgau. Avand emisiuni despre sah am fost la curent cu competitiile care s-au tinut acolo, pentru ca intr-una din sali este loc suficient pentru asa ceva, ba chiar este asa de mare ca sunt locuri de joaca pentru copii.
Aflati in link si despre alte obiective turistice din Turda, cum e castrul roman. Dar, daca tot am stabilit ca vorbim de cazul vremii rele, un obiectiv de care nu stiam este Muzeul aflat la Primaria de acolo. Din ce am citit acum mi se pare foarte interesant. Noroc cu Propark Adventure ca ma mai scoate din tabieturi!
Uite, ca sa nu fie doar povesti, atasez cateva poze din 2016 de la competitia … Micul Biciclist organizata atunci de Clujul Pedaleaza la Salina Turda. Sa nu pun pozele altora.
Si cateva poze de la tura memoriala Jokai Mor, la intamplare, din 2018. Ca sa completez postarea dinainte si cu alte obiective turistice si sa vedeti si ca se poate merge foarte bine si cu copii pe dealuri si la munte.

3. Ce as cauta eu in Muntii Fagaras in “pauze”

Pana acum am scris in prima postare ca a scazut ponderea pregatirii fizice in incheierea cu bine a competitiei Propark Adventure, scopul fiind educarea spre natura a cat mai multor competitori, incepand chiar cu cei tineri prin Propark Adventure Race Family & Friends , despre ce se poate face in rezervatia Cheile Turzii, iar in a doua postare despre ce poti face cand este vreme mai nepotrivita unor excursii mai ales cu copiii.
Acum as vrea sa scriu mai multe cuvinte despre unele obiective atinse in tura mea cicloturistica de ieri. Cum o parte din ceea ce inseamna o persoane este acea suma a experientelor traite, dar si a celor invatate, rezultatul este ca eu daca as merge in Muntii Fagaras ca si turist as cauta obiective din plaja celor atinse in Zona Cluj – Cheile Turzii.
Asadar, ce as cauta eu in Muntii Fagaras in “pauze”?
E foarte clar ca tura mea a fost gandita sa atinga cateva obiective pe care eu le-am gasit interesante si am si stiut unde sunt dinainte, nu am bajbait. Daca as avea planul sa fiu cu copiii la poalele Muntilor Fagaras la Făgăraș Fest, in pauzele dintre excursiile pe munte, pe creasta, obositoare, as cauta unele locuri mai deosebite ca mai jos.
Urcand prin padurea Faget am ajuns mai intai la Padurea Parc din Faget. Este practic padurea Faget asa cum o stim, dar in care s-au facut si amenajari stil parc, dar rustice. Partea buna e ca in acest fel macar suntem siguri ca nu se construieste. Exista un amfiteatru, sunt aratate elemente de flora, sunt panouri informative… Eu inca de la prima vizita am retinut ca sunt ciresi salbatici mari care au putut creste asa pentru ca padurea din jur nu era asa de mare ca sa-i umbreasca. Am stiut ce caut si am gasit ciresul cu explicatiile. Padurea Faget e diversa la noi, cu arini, tei, fagi… Adica fix cum vor cei din Muntii Fagaras unde s-a taiat mult si s-au plantat in loc monoculturi de molizi care nu sunt bune pentru dezvoltarea florei si faunei.
Am trecut apoi pe langa Observatorul Astronomic care nu e inexpugnabil cum am crede, ci e deschis pentru public mai ales cand sunt evenimente …stelare.
Pe drumul spre Tureni am putut observa in stanga lacurile de la Martinesti. Nu doar acolo sunt lacuri in zona, cine e pescar gaseste cu usurinta si unele mai retrase.
Cheile Tureniului (Turului) sunt si ele de vizitat, se poate sta si cu cortul. Chiar daca n-au pereti de 250m ca in Cheile Turzii sunt foarte frumoase. Erau gata sa fie inghitite de “civilizatie” acum cativa ani, incepandu-se o exploatare de piatra la intrarea dinspre Tureni. Daca Cheile Turzii sunt pe valea Hasdate, cele ale Turului sunt pe valea Racilor, amandoua parauri varsandu-se in Aries.
La intoarcere am tinut neaparat sa trec pe la lacul Micesti unde se poate pescui, se poate innopta si exista si piscina interioara. Trebuie insa rezervare din vreme, nu e departe de Cluj si e mereu ocupat la sfarsit de saptamana.
Potrivit pentru copii este si Moara de Vant unde este si gradina zoologica. A fost ultima tinta mai mare la care am ajuns. Nu e doar gradina zoologica, au si ponei, langa este si un loc de catarare.
Acestea ar fi asadar cateva din genurile de obiective de cautat si-n Fagaras, depinde de inclinatii.
Tot ca sa sprijin in acest sens vorbele si cu fapte, atasez poze din Franta (pardon, am gresit, e inca Italia, concursul avea finish-ul in Franta la Chamonix), de langa Courmayeur, unde am fost in 2016 la cursa TDS. Am stat la iurta in camping si am cautat parc de aventura. Nu pentru mine, ca urma sa fiu plecat, ci pentru ai mei.
Era vreme urata la sosirea in camping, asa ca am intrebat: cu ce ne incalzim? Administratorul mi-a aratat cum: prin respiratie. 🙂
La parcul de aventura sistemele de siguranta erau altfel de cum am intalnit eu in Romania.