Drumetie - Localitati si zone - Lunca Bradului - Luncile Prigoanei - Retrospectiva 2023 - februarie - schi tură prin Călimani şi Şureanu - Ski tura

Retrospectiva 2023 – februarie – schi tură prin Călimani şi Şureanu

Anul 2023, după cum mai ţinem minte, a fost un an cu zăpadă până târziu, încât eram îngrijoraţi că la Maraton Apuseni din Muntele Mare, desfăşurat ca de obicei la sfârşit de mai, vom avea probleme mai ales la traseul de ultra care trece noaptea peste acest munte. Aşa că nu-i de mirare că activităţile mele necompetiţionale de drumeţie şi schi de tură, cu prietenii, au continuat şi lunile următoare. Până în acest an mai rar am scris despre orice altceva decât competiţii, ar fi fost prea mult. În 2023 însă am fost în căutări, dorind schimbări în bine a petrecerii de timp liber.
Pentru februarie au fost două activităţi mari, prima în Munţii Călimani organizată de Serghey în cadrul CAR Cluj şi a doua, foarte simpatică, cu părinţi şi elevi, ca un fel de tabără în Şureanu.
Linkul la album:


FEB 04-05 2023 Munţii Călimani – schi de tură

Cumva atipic pentru un eveniment pe două zile, nu s-a găsit nimeni să scrie despre tură. Pun aşadar doar linkul de anunţ şi apelez la memoria mea de nezdruncinat. Iar am fost cu băiatul, nu l-am pierdut.
https://carcluj.ro/activitati/atelier-de-ski-de-tura-muntii-calimani-incepatori-si-avansati

Ziua 1 Călimani.
Aşadar, cum funcţionează memoria mea… În primul rând reţin doar lucrurile importante. Uneori însă nici nu ştiu care sunt cele relevante, adică, privind critic în urmă aş avea unele obiecţii, corecţii, pe care mintea mea nu vrea să le întipărească, nu le consideră demne de luat în seamă.
Pentru cazare, cu cine am fost, apelaţi la Serghey. Mai sigur… Eu ştiu doar că am dormit la etaj, ca să mă exprim ca şi cei care ne conduc: a fost bine, mâncarea a fost bună (ce-am avut în traistă), deci condiţiile au fost bune. Şi traseele au fost bune, vremea parcă n-a fost atât de bună…
Sigur, aş putea spune puţin mai altfel ce am reţinut. De exemplu că eram mereu surprins când mă uitam la ea – la mâncarea unei colege de tură. Să nu înţelegeţi greşit, eram convins că nu are cum să golească cratiţa. Mă bazam pe reticenţa doamnelor de a mânca mult în public. Doar că eram la munte şi regulile de la oraş uneori sunt săltate…
Eu aveam vreo două-trei tipuri de mâncare, gen pateu de ficat cu pâine şi brânză două modele, apoi pâine cu pateu de ficat şi două feluri de brânză. Şi cam atât, suficient pentru două zile cu copilul. Cantitativ. Şi ceai, să nu uit. Aşa că aveam motive să tot merg la aragaz de unde veneau tot felul de mirosuri.
Mai ştiu că unele maşini au făcut pană în drumul nostru spre abordarea de Cruce Albastră. Amănunte nu vreau să spun că nu e bine…
Care a fost ruta noastră? Dinspre Lunca Bradului pe cruce albastră am urcat la refugiul Negoiu şi şaua Negoiu. Serghey a mai dat la lopată să fie trecerea mai uşoară peste apă la întoarcere, când era de presupus că vom folosi schiurile fără piei la vale.
Fiind destul de frig şi cu soare lipsă pe cer am decis cu toţii că mai bine partea de atelier să o facem cu altă ocazie.

https://www.strava.com/activities/8505488291

Ziua 2 Călimani.
Ca traseu a fost o variaţiune dinspre Lunca Bradului, pe altă vale până pe vârful Tihu, pe punct albastru. Aici unii dintre noi am cam strâmbat din nas, pe sus nu era un traseu pentru toată lumea, iar la coborâre din acea parte s-au creat nişte diferenţe… Pentru mine a fost distractiv, am mai dat cu capul de crengi, m-am mai îmbârligat printre trunchiuri de copaci, în fond de ce să aleg trasa ca toată lumea? E drept, mie mi s-a părut mai sigur aşa, aveam de ce mă prinde. Adică am folosit cu succes echipamentul din dotare, mă refer în mod special la cel de protecţie…

https://www.strava.com/activities/8511181751

FEB 13-16 2023 Munţii Şureanu cu schi şi schi de tură
La fel ca Trascăul, şi Şureanu este un munte de pe care ai ce vedea în toate direcţiile: Cindrel, Făgăraş, Parâng, Retezat, Ţibleş, Rodnei, Călimani…
Am stat în Luncile Prigoanei alături de Tudor, Cristi şi Iulia. A fost un zumzet continuu, o atmosferă tinerească care te revitaliza, nu eram singurii la cabană. Şi, cum lumea e mică, în grupul mare am găsit atât eu cât şi el cunoştinţe.
În seara de 13 am apucat să schiem puţin pe pârtie, marţi 14 iar ne-am făcut veacul prin staţiune cu schiatul clasic. Apoi cineva a spus că nu se mai poate aşa, gata cu pârtia. Avertizorul comportamental a fost Cristi.
Miercuri ne-am urnit până pe vârful lui Pătru în grup mai mare, apoi am continuat câţiva pe vârful Şureanu. Vremea ne ajuta, se vede şi-n poze.
Joi am decis să ne concentrăm pe vârful lui Pătru, abordându-l din trei părţi – tot schi de tură. Ştiam că este vara concurs de MTB pe acolo, într-adevăr e un munte accesibil ca ciclist şi ai parte de privelişti deosebite.
Mai jos sunt activităţile noastre.
https://www.strava.com/activities/8567951790
https://www.strava.com/activities/8572371422
https://www.strava.com/activities/8572382799
https://www.strava.com/activities/8572379148
https://www.strava.com/activities/8572393014