Feb 112013
 

E vreme de iarna inca, nu sunt concursuri de alergare, MTB, triatlon dar sunt de escalada pe gheata si schi de tura. Cum un fel de escalada pe gheata cred ca as face numai cu ceva animal dupa mine, iar la schi de tura nu mi s-a potrivit inca orarul, mi-au ramas antrenamentele, in special de alergare. Eu nu pot face nimic normal, trebuie mereu sa fiu impins sau sa ma imping de la spate, asa ca solutia a fost sa-mi cumpar un ceas cu gps pentru antrenament care are si Virtual Partner la care pot sa-i setez un ritm mai apropiat de al meu. Avantajul deci cu partenerul virtual e ca il vezi cam mereu pe ecran, nu dispare ca o naluca dupa ce luam startul, asa cum dispar cei buni din faţa mea la concursuri si-n plus, poate avea programul sucit ca si al meu.Intra deja in moda ca sportivii, amatorii, sa posede tot felul de aparaturi performante, de multe ori cu GPS, care sa le monitorizeze performantele, asa ca s-au dezvoltat si site-uri unde poti incarca track-urile parcurse, antrenamentele. Dau spre exemplu ce am incarcat eu pe Endomondo:

E traseul de Maratonul Fagetului 30km – concurs organizat de Clujul Pedaleaza, asa cum a fost in 2012, pe care l-am parcurs alergand (e inca zapada serioasa pe la noi). In 28 aprilie va fi urmatoarea editie, la care voi participa ca de obicei la cursa de 70km, pe care n-am parcurs-o inca in alergare din motive destul de evidente.

Dar de ce ma strofoc eu sa parcurg traseul de maraton? Păi mi-a venit o idee…

traseele de 30km si 70km ale Maratonului Fagetului

Ca observatie: traseele gps le gasiti ori pe site-ul Clujul Pedaleaza, ori cel real parcurs de mine (care cred ca e mai de precizie, in ciuda scurtelor bâlbe de orientare).

Dar să revin la idee… Daca tot parcurge tot mai multa lume trasee in jurul Clujului, in lung si-n lat, daca tot cei de la Strava au avut ideea – sa nu-i spun geniala, ci grozava – de a permite crearea de segmente de traseu, uneori si automat, in care daca cineva vreodata a parcurs acea bucata va figura intr-un clasament al tuturor celor ce-au fost pe acolo, atunci de ce sa nu impart traseul de maraton de MTB in bucăţele, să le spunem mai comestibile, si sa urmarim – toti cei interesati – evolutia noastra pe meleagurile strabatute de maraton si … sa ne putem compara fortele chiar daca nu putem lua startul toti deodata ca la un concurs. Pentru cei care studiaza rezultatele pe segmente, le reamintesc ca cele din 29 aprilie 2012 sunt obtinute in regim de concurs – maratonul de anul trecut.

Si de aici mai e un pas: provocarea! Concurs: castiga cine parcurge cei mai multi km din traseele de maraton de 70km si 30km incepand cu 1 martie si incheind cu o saptamana inainte de concursul de anul acesta – deci 21 aprilie 2012. Nu contează ca e pe bicicleta, e alergare sau mers pe jos. Ma voi stradui sa parcurg până la 1 martie si bucata ce tine de traseul de 70km, sper sa nu fiu nevoit s-o fac in alergare prin zapada si noroi.

Evident cam trebuie sa aveti cont pe Strava, sa va incarcati pe gps traseul sau sa cunoasteti traseul de maraton, iar cand parcurgeti segmente din el automat aflam cu totii. Stati linistiti, nu am actiuni la Strava sau alte intelegeri, toata actiunea e … benevola si copilareasca :).

A, am uitat de premiu! Vor fi premiate primele trei locuri… Momentan premiile constau intr-o vorba buna (aratati ce scrie pe blog) din partea noastra, a participantilor, la neveste, prietene, sefi etc, adica la toti cei de care depinde sa va cumparati ce va doriti din punct de vedere sportiv: haine, incaltaminte, gps-uri… si asta pentru ca astfel dovediti ca acele lucruri nu sunt un moft, ci chiar le veti folosi mult.

Mai dau un exemplu, ca ideea de segmente sa fie clara:

primul segment, intitulat: Traseu Maratonul Fagetului – partea 1 – Sf Ioan

Pentru traseul de 30km am creat (iau in calcul) 7 segmente:

RUN: – Traseu Maratonul Fagetului – partea 1 – Sf Ioan – http://app.strava.com/segments/3343098

RIDE: – Traseu Maratonul Fagetului – partea 1 – Sf Ioan – http://app.strava.com/segments/3390645

Despre prima parte: e un traseu frumos prin padure, intens frecventat de oameni de toate varstele, iar acum iarna e parca si mai frumos – se poate merge cu copiii – o sa le placa (plus ca se pot da cu sania, pot cauta geocachuri). Partea negativa: la inceput am crezut ca mi s-a ascutit privirea – vad tot mai bine prin padure, dar adevarul e ca se rareste padurea. Momentan se intra si cu camioane mici dupa lemne, maine poimaine se va putea intra la cules de ciuperci cu tirurile. Asa ca o sugestie pentru toti: doriti Autostrada Transilvania gata in 50 de ani? Atunci plantati fiecare cate un pom pe traseul viitoarei autostrazi si sigur va fi cine sa creeze drum pe acolo.

RUN: – Traseu Maratonul Fagetului – partea 2 – Case Micesti – http://app.strava.com/segments/3415501

RIDE: – Traseu Maratonul Fagetului – partea 2 – Case Micesti – http://app.strava.com/segments/3415707

E un segment mai dificil, la care se adauga cainii de Plafar la casele din Faget care mai si sar sa te scarpine la picioare, ca mai mult nu reusesc. Acum sunt urme 🙂 in zapada, ca nu peste tot erau.

RUN: – Traseu Maratonul Fagetului – partea 3 – zona Peana – http://app.strava.com/segments/3415524

RIDE: – Traseu Maratonul Fagetului – partea 3 – zona Peana – http://app.strava.com/segments/3415723

Asta e un segment care cred ca va avea multi competitori, si cu voie, si fara voie, practic e linie de nivel la liziera padurii.

RUN: – Traseu Maratonul Fagetului – partea 4 – zona Magurii – http://app.strava.com/segments/3415542

RIDE: – Traseu Maratonul Fagetului – partea 4 – zona Magurii – http://app.strava.com/segments/3415733

Am luat in calcul doar zona care sigur o nimeriti, pentru ca accesul la ea cred ca va fi schimbat in acest an. E o zona frumoasa, păcat de cainii de la Sălicea – după intalnirea cu ei am ramas cu Zeusul lor (o bota) in mână până la final, la Polus.

RUN: – Traseu Maratonul Fagetului – partea 5 – Salicea – Tauti – http://app.strava.com/segments/3415567

RIDE: – Traseu Maratonul Fagetului – partea 5 – Salicea – Tauti – http://app.strava.com/segments/3415746

Tot asa, segmentul e partea sigura. Am prins zapada neatinsa, e ceva de mers. Partea negativa: cred ca au arat campul chiar deasupra fermei – abia am putut merge pe acolo, ce sa mai spun de fuga (vreo 200 de metri). N-ar fi exclus ca românii nostri sa fi arat numai drumul de acces, să nu poţi trece pe acolo.

RUN: – Traseu Maratonul Fagetului – partea 6 – Cetatea Fetei – http://app.strava.com/segments/3415587

RIDE: – Traseu Maratonul Fagetului – partea 6 – Cetatea Fetei – http://app.strava.com/segments/3415766

Multe urme, am vazut si caprioare. A sunat a victorie (incheiere cursa) ceasul meu. Mai aveam vreo 7 km… Explicatia: incheiase cursa de 30km partenerul meu virtual – aveam incarcat trackul de bicicleta al cuiva. Ce fericire pe el si ce pacat ca nu poate bea o bere!

RUN: – Strada Crizantemelor Climb – dealul Garbaului “Golgota” – http://app.strava.com/segments/3415194

RIDE: – Strada Crizantemelor Climb – dealul Garbaului “Golgota” – http://app.strava.com/segments/3415835

Urcarea asta e intr-adevar grea, si pentru alergare. In partea de inceput e noroi, am tot cautat zapada pe margini. Am depasit o caruta si apoi am ajuns la partea inaccesibila auto. Ultimii 200m au fost cam la pas, alunecam pe gheaţa de sub zapada. Totusi, daca va uitati la timpi, veti vedea ca figurez pe primul loc la clasamentul de bicicleta (e timpul meu de alergare, deci nu-i un timp reprezentativ pentru MTB), dar e o dovada ca … mai rapid esti fara bicicleta pe acolo.

Pentru traseul lung – doar segmente parcurse cu bicicleta:

RIDE: – Traseu lung Maratonul Fagetului – PA1 Peana – Lac Micesti – http://app.strava.com/segments/3525293

RIDE: – Traseu lung Maratonul Fagetului – Lac Micesti – Comsesti – http://app.strava.com/segments/3525347

RIDE: – Traseu lung Maratonul Fagetului – Cheile Turenilor – http://app.strava.com/segments/3525468

RIDE: – Traseu lung Maratonul Fagetului – Tureni – Micesti – http://app.strava.com/segments/3525486

RIDE: – Traseu lung Maratonul Fagetului – Saliste – Prunis – http://app.strava.com/segments/3525538

RIDE: – Traseu lung Maratonul Fagetului – PA3 Prunis – Moara de vant – http://app.strava.com/segments/3525563

În fine, spor la pedalat, alergat, inotat… Mai sunt si alte concursuri pe la noi, numai sa vina primavara. Deja sunt inscris la Maratonul International Cluj – alergare si la … Half Ironman – Oradea.

  3 Responses to “GPS, segmente, Strava, Maratonul Fagetului MTB – 2013 si un mic concurs”

  1. Multa bafta in ceea ce faci, ca faci bine.

  2. […] de 5 martie la ora 20 va fi tragerea la sorţi a câştigătorului. Anul trecut am avut un concurs “Cei mai multi km din traseele de maraton de 70km si 30km” înainte de concursul de MTB Maratonul Făgetului. Atunci am avut un altfel de … premiu . […]

Sorry, the comment form is closed at this time.