Arsenal Park Orastie - Cupa Arsenal Park MTB - Gradistea de Munte - Localitati si zone - Munti - Orastie - Sarmizegetusa Regia - Sureanu - XCO

Orăştie – Cupa Arsenal Park MTB şi Sarmizegetusa Regia


Şi a fost destinaţia Orăştie – o decizie târzie pentru un weekend programat iniţial ca “în sfârşit acasă”.

From Cupa Arsenal Park MTB – Orastie
From Cupa Arsenal Park MTB – Orastie
From Cupa Arsenal Park MTB – Orastie
From Cupa Arsenal Park MTB – Orastie

Urma să fie un concurs de MTB de tip XCO într-un loc mai deosebit – Arsenal Park, la care cel mai mult conta să vadă ceva nou copiii alături de micii biciclişti prieteni, să fie un mic remember, nu prea plăcut, despre armata făcută de mine – e drept că la infanterie. M-am şi documentat puţin iar la final am hotărât că ar fi o bună ocazie ca după premiere să dăm o fugă şi la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia – cetatea regală, gândită să fie protejată de jur împrejur de alte cetăţi ca Blidaru, Băniţa, Cetăţuie – care toate fac parte din patrimoniul mondial UNESCO. Citisem că drumul era mult mai accesibil ca altădată, chiar dacă de la Costeşti nu era decât pregătit pentru asfaltare, fiind din loc în loc cu gramezi de pietriş puse la fezandat. Aşadar a fost un weekend de istorie mai veche şi mai nouă a ţării.

Multumesc pentru poze:
Izabella Daiana
Alin Neamtu – cursa copii
Alin Neamtu – cursa adulti
Aurelian Raducanu

Merită vizitat parcul cu tematică militară, întins pe o mare suprafaţă. Cu familia am parcurs sâmbătă cei 11km ai unei bucle de traseu de XCO pentru adulţi într-o mică recunoaştere şi am concluzionat că deşi nu erau mari provocări tehnice, traseul era interesant şi de viteză, putând fi parcurs şi de mine cu o singură foaie.

From Cupa Arsenal Park MTB – Orastie

Copiii au avut cursa lor, scurtă şi rapidă, din păcate doar pe asfalt. Probabil că anii trecuţi concursul de copii nu avea prea mare însemnătate şi nu era nevoie de un traseu mai special, dar sper că de anul viitor vor avea şi ei o mică mostră din ce parcurg părinţii. 🙂

start cursa copii – From Cupa Arsenal Park MTB – Orastie
finish Andreea – From Cupa Arsenal Park MTB – Orastie
finish Tudor – From Cupa Arsenal Park MTB – Orastie
la joaca – From Cupa Arsenal Park MTB – Orastie
From Cupa Arsenal Park MTB – Orastie

Am fost surprinzător de mulţi la concursul de adulţi, lupta anunţându-se animată şi la elite. Noi aveam de parcurs două ture de traseu, iar cei buni trei. Am stat cuminte la start, pe la mijlocul plutonului, neavând gânduri mari, la categoria mea fiind destul de mulţi din zonă pe care nu-i ştiam. Ca urmare prima bucată am avut parte de ambuteiaje, a trebuit să trec peste câteva mici şanţuri pe jos. Deja cei de podium îmi imaginam că sunt departe. Încetul cu încetul am scăpat de trafic, în spatele meu se făcea linişte, iar plăcerea de pedalare parcă devenea tot mai mare. Am văzut-o pe Alexandra Dârlea departe în faţă şi mi-a apărut şi motivaţia. Greu am ajuns-o, puţin după terminarea primei ture.

pe traseu – From Cupa Arsenal Park MTB – Orastie

În sfârşit am putut trece la modul normal peste şanţuri, dar eram izolat, nu mai vedeam pe nimeni în faţă. Pe ultimele urcări am reuşit să mă lipesc de un grup de concurenţi, să mai trec de unii dintre ei. Cu puţin noroc am terminat pe locul 3 la categorie, cu 1h14min, trecând de Aurelian Răducanu care era cu lanţul în mână la valea mai noroioasă. Eu de fiecare dată m-am dat jos acolo, deşi eram tentat să trec pe bicicletă, numai pentru motivele că patul de crengi îşi putea schimba conformaţia de la o tură la alta şi … avusesem o experienţă mai neplăcută prin Făgetul nostru când mi-am rupt două spiţe aero de la roata spate din cauza unei crengi pe o urcare şi apoi am aşteptat o lună alte spiţe, cumpărându-mi între timp şi alte roţi. Am fost constant ca de obicei în cursa mea, fiind chiar cu vreo 15 secunde mai rapid pe tura a doua. Foarte rapid traseul, eu am avut o viteză medie de 18,1km/h, cea mai mare de până acum la un concurs de acest tip.

finish – From Cupa Arsenal Park MTB – Orastie
“cupa” si “medalia”- From Cupa Arsenal Park MTB – Orastie
podium +40 ani – From Cupa Arsenal Park MTB – Orastie

Simpatică ideea cu casca de artilerist dată pe post de cupă şi cu medalioanele în stil armată pe post de medalii. Ne-am simţit cu toţii bine şi sper să revenim. Felicitări RacingBikePro Arad, cu atât mai mult cu cât am văzut că acest concurs face parte dintr-un şir de nouă competiţii sub umbrela West Bike Tour.

From Sarmizegetusa Regia – Gradistea de Munte
From Sarmizegetusa Regia – Gradistea de Munte
From Sarmizegetusa Regia – Gradistea de Munte
From Sarmizegetusa Regia – Gradistea de Munte
From Sarmizegetusa Regia – Gradistea de Munte
From Sarmizegetusa Regia – Gradistea de Munte
From Sarmizegetusa Regia – Gradistea de Munte

Noi ne-am urmat ideea de a vizita Sarmizegetusa Regia. N-am oprit la Colţeşti, am mers întins. Poate peste 2-3 ani vom putea străbate pe biciclete drumul, că e mult mai plăcut. Şi din maşină însă mi-am dat seama că munţii din jur sunt mai aparte, sunt suficient de înalţi şi abrupţi să nu fie dealuri, sunt ca nişte ouă îngrămădite împădurite în întregime, sălbatice şi parcă neatinse de mâna umană, sunt separaţi de văi adânci în care cu greu ajunge soarele. De mult n-am mai văzut la noi copaci seculari, păduri nesfârşite. E clar că n-am ce căuta cu MTB să fac un tur al cetăţilor. În timp ce făceam poze în cetate am mai vorbit cu paznicii, cu oamenii de la intrare – toţi foarte amabili, şi am urcat puţin pe marcajul cruce roşie ce duce la vârful Godeanu – 2-3 ore de mers după spusele lor. Era o vegetaţie ce cu greu permitea găsirea potecii, parcă eram în junglă. Am făcut cale întoarsă rapid, cetatea nu avea cum să fie văzută de mai sus, trebuia să mă mulţumesc cu pozele mele din cetate.

From Sarmizegetusa Regia – Gradistea de Munte

Mda, m-a apucat nostalgia.