Dec 292022
 
MPC

Anul 2022, un an anticipat al schimbărilor. Ce va fi în 2023?
“In that day, for no particular reson, I decided to go to a little run.” – scena din Forrest Gump când se porneşte să alerge mii de kilometri, mai mult de trei ani… inspirând o mulţime de oameni. “When I got tired, I slept, when I got hungry I ate”… “I think a lot about”… “Are you running for world peace? Are you running for…”
“My mom always said you got to put the past behind you before you can move on”

Simpatic! Hai să mergem mai departe!

Mai puţine curse în acest an, obiective niţel mai complicate decât simplul “să fii mai bun”. Şi cu scrisul am devenit mai leneş, am preferat să pun ca text în principal cele scrise pe scurt în special pe facebook.

 

 

 

 

În 3 septembrie a fost CugiRace, proba de ultra. Nu mă dezmint cu scrisul.
de pe FB:

CugiRace ultra, un concurs intr-o zona pe unde n-am mai fost pentru ca toata lumea, ca si mine, e fascinata de muntii inalti, de culmi marete si de concursurile de acolo. Pana la urma se dovedeste ca mai greu de atins si poate mai salbatice sunt locurile mai aproape de locuintele oamenilor.
Pana si hartile turistice acopera indeosebi zona inalta a tarii, am vazut acest lucru la Propark Adventure de-a lungul atator ani.

Mi-am zis ca ar fi cazul sa particip si la un concurs clasic de alergare, sa revad prieteni, sa ajung poate sa vizitez locurile istorice, cetatile aflate nu departe, sau macar sa vad muntii dacici ca niste musuroaie imense. Multumesc Sove pentru inscrierea de efectiv “last minute”.

Am reusit sa atrag in drumul meu si pe baiatul meu care a fost cu MTB-ul pe traseul de semimaraton culegand hribi si facand cateva poze.

La inceput ne-a insotit ploaia usoara si ceata, dar sfarsitul cursei a fost de viteza pe un soare care ne-a facut sa dorim sa ajungem cat mai repede la o bere, povesti, terasa. Nu-i de mirare ca am mai si gresit traseul, fiind setat sa tin ritmul cu fata cu fusta galbena, Roxana, aflata la 2-3 minute in faţă şi să incerc sa mai ajung pe cei care eventual au luat-o prea tare la start.

Stiam ca nu e bine sa ma bag in lupta dintre fete si nici nu aveam de gand asta, Oana fiind nu departe, cam la 3 minute in spate. Am alergat mai consistent asadar, am prins din urma concurenti.

Pana la urma am incheiat alaturi de Dragomir Sorin, decisi sa fim mai atenti la traseu, pe locurile 12-13 la open si locul 1 la categorie pentru mine.

S-a alergat foarte tare pe cei aproape 70km, s-au scos timpi de sub 7h, dovada ca vremea a fost optima pentru concurs in ciuda noroiului mai mare in unele locuri. Multumesc lui Florin Chircu pentru ritmul de pe primii… 25km, eu cred ca de vreo trei luni nu m-am mai straduit sa alerg in forta.

Toata stima pentru voluntarii care au stat in ploaie in pustietate pentru noi, vor veni si pozele oficiale, sunt convins ca ar fi fost mult mai multi concurenti daca nu se suprapunea si un alt concurs de trail – Rosia Montana Maraton si chiar Maratonul International Cluj, de sosea, acestea doua suferind amanari datorita conditiilor de la momentul respectiv.

Asadar felicitari concurentilor de la concursurile din weekend si astept cu interes sa se materializeze un concurs de ultra la Cugir care sa treaca pe la varfurile Sureanu si Pătru.

Inchei cu ceea ce se vede intr-una din poze – poate ultima cursa cu rucsacul meu de ultra, putrezit de atatea curse lungi in tot felul de conditii vitrege. Poate il resuscitez, personalizand astfel rucsacul, astept sa se usuce. Numai sa nu miroasa a mucegai… De cusut asa cum e sigur nu ma tine, si una peste alta pot spune ca am avut noroc ca in momentul in care am realizat ca am gresit traseul m-am oprit sa-mi scot mobilul, ca altfel nu stiu daca mai gaseam ceva in spate.

https://www.strava.com/activities/7747274556/overview
A, da, rezultatul: loc 12-13 open, 1 categorie, 8h31min pentru cei 69km alergaţi de mine.

 

 

8 octombrie, Maraton Piatra Craiului.

de pe FB:
Maraton Piatra Craiului – a sasea participare pentru mine. Un concurs mare la care m-am bucurat sa intalnesc in sfarsit laolalta o multime de prieteni pasionati de alergarea montana, de drumetie, iubitori de munte si natura… Cum performanta sportiva e doar o componenta, ceea ce ne-a adus si ne aduce impreuna mereu e altceva.

La cateva participari am primit, ca toti de altfel, o carte. Cu gandul la competitia din ziua urmatoare, ma “bateam” cu prietenii in stilul “academic” – cine a primit cea mai groasa si mai ilustrata carte. De departe am avut castig de cauza prin grosimea cartii.
Pentru ca prin rezultatul meu nu pot spune ca sunt un mare castigator, prin citirea cartii sigur voi fi.
Am inceput prin “ocolirea ei”, prilej si sa-mi rememorez ce mai stiu in relatie cu subiectul cartii.
“Amintiri din razboaie neterminate”… nu pot spune ca nu-i un titlu incitant, mai ales in contextul de astazi. Faptul ca e de pe frontul de est, un teritoriu si un razboi … controversat, ma face si mai atent. Ca aviatorul, subiectul principal al cartii, a fost membru al Clubului Alpin Roman, ca-i placea sa pozeze muntii de sus cu un aparat Leica, e iar un motiv sa vad cu ochii lui ce-l atragea.
Aruncandu-mi privirile pe poze vad un fragment de jurnal. Iulie 1946 merge singur pe munte dupa divort. Vad ca din 1947 e inchis pentru aproape 16 ani la Aiud. Poate are legatura, dorind sa protejeze pe cei dragi. In fond, a luptat unde… “nu trebuia”.
Da, mai bine schimb ordinea si trec la citirea acestor memorii. Se pare ca pentru mine MPC-ul inca nu s-a terminat. Multumesc!
Pun un screenshot si cu coperta unei alte carti citite in format digital de asta data – “20 de ani in Siberia”. Ceva e posibil sa aiba in comun.
Sa trec putin la timpurile noastre. MPC-ul, momentul concursului, e un prilej de reset si de decizii pentru anul ce vine. Ce voi face? Nu ma grabesc cu hotararea – schimb ceva sau nu. Vad dupa Walking Month ce incepe in noiembrie.
Anul acesta am avut cel mai slab timp, dar e conform cu pregatirea mea.
2022 5h53min – loc 8 categorie, 72 general din peste 350 participanti
2019 4h55min
2017 5h36min – traseu schimbat – ploaie/ninsoare
2015 5h34min
2014 5h15min
2013 5h08min
Din episoadele ce-mi trec prin minte din timpul concursului, rememorez cate ceva.
Incep greu, urc lent, incetul cu incetul avansez de la un grup la altul. Majoritatea nu-mi spun “bravo” ci ma intreaba ce caut eu acolo. 🙂 Dar nu sunt singurul in aceasta postura, e si Iulia, dintre favorite. Bine, ea e cu copil mic, eu in schimb am burtica.
Ajung intr-un grup cu Adi Costea si Ioan Coroiu si multa vreme raman lipit de ei, in fond deja eram in Saua Funduri, incepeam coborarea si era greu de depasit. Si pentru mine simt ca inutil. Cel putin pe moment. Multe masuri de siguranta, inclusiv mici serpentine prin pietris menite sa incetineasca.
Si ce sa vezi, atmosfera de concurs: vreme perfecta, timp pentru Adi de facut selfie-uri cu noi. Un salvamontist nitel nedumerit ca nu coboram si coarda sufera de singuratate. Apoi alte poze, povesti in alergare. Ioan incepe sa cante. No, la asta nu m-am asteptat. Si spun, in gluma, spre cei din spate: haideti totusi sa depasim pe cei din cercul literar!
In continuare am fost mai hotarat, dar lipsa de viteza si de obisnuinta cu ritmul de maraton si-a spus cuvantul. L-am ajuns pe Lazar Sangeorzan la Plaiul Foii, la categoria lui rivalii erau mult in spate. M-am motivat cu Zoli Szenasi pe urcarea la refugiul Diana, eram foarte multi prieteni de la Clubul Sporturilor Montane Rupicapra la concurs, mai tot concursul am fost in preajma unuia sau altuia. A fost mai puternic ca mine pe power-hike, iar la coborare nu l-am mai ajuns. In schimb am fost in compania lui Alex Petrut, a lui Sergiu Bersan.
Sa ne vedem cu pofta de viata in Piatra Craiului la anul!
Trailer MPC 2022 – editia a XV-a: https://youtu.be/UwkbP67QoLM
Cursa pe Strava: MPC2022

Ce urmează? Walking Month, amânat pentru noiembrie.

 

Sorry, the comment form is closed at this time.