Mar 172014
 


Pentru multa lume (nu si pentru mine) Alba-Iulia City Race a insemnat startul unui nou sezon competitional. Multe asteptari, multa munca pentru cei mai buni, probele de alergare cros si semimaraton de la Alba-Iulia au scos urşii din bârlog. Chiar daca a fost prima editie, concursul a reuşit să adune multă lume bună şi eu cred că organizarea s-a ridicat la nivelul competitorilor de vârf.

poze Bicheru Cycling – From Alba-Iulia City Race ed 1

Am avut parte de un start de primăvară cu o bubuitură de tun din Cetate şi pot spune că primii au pornit ca din puşcă. Să fug cu timp de sub 3min/km pentru mine este peste puteri, aşa că i-am urmărit cu privirea pentru câteva secunde – ei cu lumea lor, eu cu a mea.

Mi-a plăcut ce a scris o competitoare – Iulia – despre atmosfera de concurs, subscriu şi pun linkul aici, iar în continuare scriu de-ale mele poveşti.

Aşteptări pentru cursă am avut şi eu, aşa cum sunt convins că au avut şi cei din faţă pe care-i urmăream. Ştiam că pentru mine concurs înseamnă să merg la maxim, indiferent de ce spun înainte de cursă, şi tot aşa mă gândeam că fac şi cei mai buni. De data aceasta eram setat şi pe un comportament de chibiţ (boală veche de la şah), iar la sfârşit m-am uitat cu atenţie nu numai la rezultatul meu ci şi la al primilor. Să ajung să chibiţez la alergare … 🙂

Pe scurt: vreţi să ajungeţi în primii zece? Metoda e simplă, clasică. Eu am terminat pe locul 46 la general, cu 1h42min49sec (locul 8 la categoria 36-50 ani), şi anul acesta cu acest semimaraton am depăşit 1000km alergaţi. N-am avut un plan de antrenament, am făcut-o de fun, nici viteza mea de “croazieră” n-a fost aşa grozavă – pe la 5min/km, cu mici puseuri de ambiţie uneori. Vă daţi seama cât şi cum aleargă top ten? Iniţial pe Strava am vrut să dau flag la cineva pentru unele antrenamente de alergare pentru că mi s-a părut că are viteză de bicicletă sau scuter şi mă bucur că am fost răbdător şi n-am cedat impulsului: am renunţat când am văzut cu ce viteză urcă nişte scări în Gruia – acolo nu se putea să trişeze decât cu skycam şi cu ceas ataşat, şi chiar aşa de paranoic nu sunt. Ei bine, acel cineva e in top ten, sper că e mulţumit cu locul, şi aleargă … mai bine nu spun, să nu descurajez visătorii. Mai jos pun un link la segmentul făcut de mine cu cursa – e şi un clasament cu cei care folosesc acel site.

Despre traseu numai de bine: mie mi s-a părut interesant şi suficient de greu. Am folosit papuci de şosea şi nu de trail la sfaturile unui prieten care mai parcursese traseul (antrenamente Runners) şi cred că a fost o alegere bună. Am putut face diferenţa între alergătorii de şosea şi cei de trail 🙂 : fiecare are parcela lui, eu cum nu excelez nicăieri, doar aplicam ştampile pe cei care treceau pe lângă mine sau îi depăşeam. Pentru prima dată am fost considerat între favoriţi, având numărul 18 (numerele între 1 şi 30 la semimaraton erau rezervate), şi am luat startul din faţă. A fost o onoare pentru mine, m-am bucurat şi m-a motivat suplimentar. Nu cred că meritam eu aşa mult, probabil a contat Maratonul Reîntregirii Neamului de la Alba-Iulia de anul trecut. La ce concurenţă a fost şi la ce nivel s-a alergat, nici în vis n-am ajuns pe podium la categorie. Poate eram mai rapid cu câteva minute dacă veneam cu o zi înainte, nu alergam 15km vineri (m-am întâlnit cu cineva şi am schimbat priorităţile) şi nu trebuia să ajung toată săptămâna pe 5 dimineaţa la serviciu.

From Alba-Iulia City Race ed 1
multumesc Bicheru Cycling pentru pozele de pe FB – From Alba-Iulia City Race ed 1

În fine, la începutul cursei mele obosite mi-am propus să mă ţin de Andrei Sovereşan, dar după primul kilometru … a trebuit să ma adaptez: nu era ziua mea. Am căutat în jur noi repere, am zărit-o pe Ioana Mica. Am reuşit să trec în faţă iar apoi n-am mai fost ajuns pentru că … participa de astă dată la proba de cros. Apoi multă vreme am fost într-un fel de  grup cu Cristian Lazăr şi Alex Fodor. Îl simţeam pe Alex în spate, iar când credeam că am scăpat iar auzeam pe cineva zicând: “vezi că ţi s-a dezlegat şiretul la papucul drept”. Alex avea şiretul dezlegat, alerga aşa probabil ca să nu-şi strice ritmul şi să se ţină de noi – are ceva ambiţie! Începea deja să mă deranjeze faza cu şiretul 🙂 , noroc că la un moment dat a trecut în faţă, s-a depărtat şi în sfârşit şi-a găsit câteva secunde să treacă de la “ştiu” la faptă. Acum era rândul meu să trag să-l ajung, mai aveam ceva până pe vârful Mamut. În loc de şiret acum auzeam încurajări pentru Luci! No bravo! Lucian Clinciu trece lejer pe lângă mine, fără să accelereze, mă încurajează, iar acum chiar îmi reorganizez oştile de voinţă din cap. Luci a fost un ajutor nesperat, neforţând să se desprindă am putut să mă ţin cât de cât de el. A primit chiar înainte de vârf o cameră Gopro de la  un fotograf şi s-a obosit să mă filmeze şi pe mine. N-am avut eu chef să spun prea multe – nu toată lumea e relaxată ca el 🙂 .

pe Mamut – From Alba-Iulia City Race ed 1

A început valea, Luci era ca o punte de legătură între grupul din faţă şi mine. Am reuşit să trec de Alex, cred că am mai depăşit încă pe unul sau doi concurenţi, dar nicicum n-am izbutit să mă lipesc de grupul celor cu 1h42min. M-am apropiat cătinel, mi-au lipsit câteva secunde, sute de metri… Pentru Luci n-a fost problemă să-i ajungă şi să-i filmeze şi am trecut de el când era preocupat de zidurile cetăţii, de tunel şi şanţ.

la finish – From Alba-Iulia City Race ed 1

A fost frumos la Cetate, am deja două competiţii la activ acolo, amândouă în zile naţionale: ale României şi ale Ungariei. Aşa s-a nimerit, atâta că eu nu cred în coincidenţe. Aşa cum am spus şi la 1 Decembrie, o sărbătoare adevărată nu înseamnă nici mici şi bere, nici … Înseamnă mult mai mult şi acest concurs e un exemplu în acest sens. Să ne vedem cu bine la Semimaratonul Intersport de la Braşov, iar pentru cei pasionaţi de şah – mă găsesc până atunci  la Memorialul Rădulescu de la Cluj.

prima pagina a clasamentului la semimaraton – From Alba-Iulia City Race ed 1

Pun mai jos şi pozele făcute de mine duminică la concursul Micul biciclist de la Polus – Cluj. E a treia ediţie din acest an şi am fost acolo ca de obicei cu întreaga familie.

From Micul biciclist 2014 ed 3 Polus

Sorry, the comment form is closed at this time.