Apr 102011
 
Sub deviza “Liber sa fii tanar” (si, poate, viitor titlu de emisiune) m-am inscris in ultima clipa la proba de maraton a “Maratonului International Cluj“, un concurs despre care nu pot decat sa ma bucur ca s-a pripasit pe meleagurile noastre.

Mari semne de indoiala am avut cu privire la capacitatea de a termina cursa … in timpul regulamentar de 5h30min. Asa ca mi-am stabilit ca tinta 5h si sa-mi pun ambitia in miscare ca sa alerg cam jumatate din distanta si m-am antrenat cum am putut. Mi-am stabilit un traseu – cam 11km – urcare pe asfalt pe drumul Sf. Ioan si intoarcere prin padure. Am reusit doar de trei ori sa parcurg traseul intr-o luna: prima data am alergat cam 60% din distanta cu chinuri in cam 1h20min, apoi impreuna cu sotia (ea pe bicicleta), am alergat integral, am si asteptat-o (!) si mi-a trebuit cam 1h5min cu pauze cu tot  – m-am intalnit pe traseu cu Ioana Mica (locul 4 la fete la acest maraton – felicitari) si cu Adi Dohotaru, iar a treia oara m-a prins noaptea si armata dezorganizata de caini – noroc ca li-i frica prin padure. Timpul nu mai conteaza, prin padure n-am reusit sa alerg decat sporadic si in zig-zag ca sa vad diferentele de luminozitate de pe traseu. In sfarsit, la limita pregatirea mea, pentru a-mi forma o idee despre cum si cat pot alerga.

Multumesc de sfaturi si incurajari colegilor mei de la CAR Cluj Universitar. Am reusit sa inchei (nu-i rezultat oficial) in 4h24min, nu stiu locul si alte amanunte. Le voi scrie cand le aflu. In orice caz am alergat practic intreaga distanta, chiar daca mai “finusor” (cuvant inventat de baiatul meu, care inca nu le prea are cu vocabularul). Primele 2 ture (jumatate din distanta) le-am facut in 1h55min, nu ma simteam obosit, doar sacait de un picior, chiar eram uimit ca alerg 10,5 km sub 1h, apoi dupa tura a treia aveam ca timp 3h5min, dar la a patra am avut tot mai mari probleme cu un ligament de la genunchi, probleme care de fapt sunt putin mai vechi si nu se manifestau pana acum decat la alergare, nu si la bicicleta, si pe care le-am tinut cumva sub control in primele ture, solicitandu-mi celalalt picior. Per ansamblu, pot spune ca de la brau in sus n-am avut nici un fel de problema, dar in rest tot mai .. dureros. Cam ca si-n expresia “Cand fu Tache nu fu Tica” etc. Am facut si un pit stop la una din gheretele verzi de pe drum, iar la ultima tura, punctul de alimentare de la Baba Novac, dupa acea scurta oprire nu m-am mai putut urni sa merg, nu sa alerg. Mi-am tarat piciorul cativa zeci de metri, apoi am reusit sa merg mai normal, intre timp m-au depasit cativa concurenti (2-3) si in sfarsit, cu ceva vointa am intrat intr-o alergare chinuita cu care am si incheiat. Nu m-am mai oprit pe Clinicilor – ultimul punct de alimentare – ca sa nu raman intepenit acolo. Fiind primul maraton de alergare al meu, primele trei ture m-am dus la relanti, nestiind exact cum imi reactioaneaza organismul si cum rezist. Dupa tura a treia ma gandeam ca am nevoie doar de putin noroc cu piciorul ca sa pot accelera si sa termin in jur de 4h, dar a ramas doar un vis.

Acum, alte amanunte:

Cum e si normal, m-am intalnit cu multi cunoscuti, prieteni, atat la partea de organizare, cat si ca spectatori sau concurenti. Acesta-i unul din marile avantaje ale unui concurs din zona ta. Participanti au fost in jur de 1000 la toate probele (semimaraton, maraton, 6km). La maraton au fost cam 126, iar la copii nu stiu (proba de 2km). Am vazut parinti care alergau impreuna cu copiii mici – nu cred sa fi avut 7 ani. Cinste lor! Chiar daca a fost o vreme mai cainoasa (vant si frig), a fost lume multa. De fapt, cam asa mi-am dorit vremea, idealul era sa ploua, ca sa compensez “valoarea” mea de alergator, cu gandul ca mie oricum nu-mi pasa. Macar n-a fost soare toropitor!

Buna ideea cu plecarea de maraton si semimaraton mai devreme, asa, cand eram mai epuizati – noi, ultimii – am mai avut un stimulent si n-am ramas singuri pe sfarsit. Punctele de alimentare au avut apa, izotonic (din pacate la primul punct de control din Marasti s-a terminat destul de repede), banane, glucoza. Multi voluntari (am vorbit mai mult cu Dana Zaharia), sper sa se “lipeasca” si de “Maratonul Apuseni”, mai ales ca au fost si de la CAR Cluj oameni care-au ajutat. In fond, trebuie sa ne sprijinim unii pe altii si sa construim lumea cum ne-o dorim. La categoria premii (de participare) – o multime de dulciuri, energizante, un tricou supermeserias (eu n-as fi dat atatia bani pe el, noroc ca dau pentru concursuri) si o medalie (eu n-am primit, ca n-au ajuns la toti, dar poate fac organizatorii un pustiu de bine sa mai fabrice altele, sa am ce arata la copii si la … nevasta). Eu am alergat “pentru educatie”, una din profesiile vitregite in tara asta. Multi concurenti au alergat pentru alte cauze nobile, felicitari la toti.

Cum n-am poze inca de la concurs, pun o poza de la examenul baietelului la aikido de sambata. Apropo de zilele premergatoare concursului, n-am putut urma sfaturile in totalitate. Sambata de exemplu am fost la geocaching (prima data) la Colina cu copiii (am in sfarsit un gps rezonabil  – Etrex Vista HCX), apoi la aikikai si la serviciu (pana pe la orele 22).

Sunt inscris la Hercules Maraton, ne vedem acolo! Saptamana urmatoare ma mai gandesc daca particip la Maros Bike XCO Cluj – trebuie sa ma pun pe bicicleta si sa-mi intreb piciorul.

Revision:

Rezultate:

Am fost pe pozitia 67 baieti (la care mai adaug 6 fete – deci pozitia 7 la fete :)). La ultima tura se vede ca am avut probleme – timp 4h22’52” – pace 6’16”
Ilie Rosu a fost barbatul cu steagurile (locul 66). Si el, si Neagu Adriana (locul 6 la fete) m-au depasit cand imi taram piciorul si incercam sa reintru in alergare (cam ultimii 3-4 km).
Locurile 62 si 63 – doi barbati in etate (au alergat impreuna), m-au depasit si ei in ultima tura – imperturbabili. Cred ca daca se stresau un pic terminau binisor mai in fatza.
Acum:
88 concurenti (4 DNF)
10 concurente (1 DNF)
locul 1 general: Ashenafi Erkolo 2:22:16
locul 33 baieti: Csaba Papp 3:28:53
locul 4 fete: Mica Ioana 3:31:23

  2 Responses to “Liber sa fii tanar”

  1. Felicitari Laurentiu!

  2. […] Cum eram acum 6 ani? Păi speram să mă încadrez în cele 5h30min limită, aşa am scris! “Sub deviza “Liber sa fii tanar” (si, poate, viitor titlu de emisiune) m-am inscris in ultima clipa la proba de maraton a “Maratonului International Cluj“, un concurs despre care nu pot decat sa ma bucur ca s-a pripasit pe meleagurile noastre. […]

Sorry, the comment form is closed at this time.